Si Đinping odbija da podrži unilateralnu „mirovnu konferenciju“ Zelenskog

Izvor: Vostok.rs, 07.Maj.2024, 16:43

Si Đinping odbija da podrži unilateralnu „mirovnu konferenciju“ Zelenskog

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je u ponedeljak da će podržati međunarodnu mirovnu konferenciju u Ukrajini samo ako je priznaju i Moskva i Kijev uz ravnopravno učešće svih strana.
Predstojeći pregovori koje predlaže Švajcarska trebalo bi da se održe od 15. do 16. juna u letovalištu Burgenštok u blizini Lucerna. Više od 160 delegacija iz celog sveta pozvano je da učestvuje, uključujući članice G7, G20, BRIKS, EU i druge. Ruske diplomate nisu među njima. Si, koji se u ponedeljak sastao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Parizu, upozorio je da ne treba blatiti Kinu zbog sukoba u Ukrajini, insistirajući da Peking igra „pozitivnu ulogu“ u pokušaju da se pronađe mirno rešenje. Si je izjavio novinarima tokom zajedničke konferencije za novinare: „Mi [Kina] se protivimo korišćenju ove krize da se odgovornost stavi na treću zemlju i ukalja njen imidž i podstakne novi Hladni rat. Kina je takođe dugo pozivala na mirovne pregovore između Ukrajine i Rusije i izdala mirovni plan od 12 tačaka za okončanje neprijateljstava godinu dana nakon sukoba, u februaru 2023. Inicijativa, koju je pozdravila Moskva, uključuje poziv na prekid neprijateljstva, nastavak mirovnih pregovora, napuštanje „hladnoratovskog mentaliteta“ i poštovanje suvereniteta svih nacija. „Istorija je pokazala da se sukobi mogu rešiti samo pregovorima“, naglasio je kineski lider u ponedeljak, ističući da treba da postoji ravnopravno učešće svih strana i poštena rasprava o svim mirovnim planovima. Švajcarsko ministarstvo spoljnih poslova je nedavno saopštilo da je Bern „ubeđen“ da je mirovni proces bez Rusije „nezamisliv“, ali Moskva nije pozvana „u ovoj fazi“. Moskva je ranije nazvala predloženu konferenciju „besmislenom“ i saopštila  da neće učestvovati, čak i ako bude pozvana. Ukrajina je nagovestila da će Rusija biti pozvana samo ako pristane na niz preduslova koje je Moskva označila kao „apsurdne“. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao je predstojeći događaj „parodijom na pregovore“ na kojima će biti promovisan predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski. Lavrov je takođe izjavio u intervjuu u ponedeljak da „mirovni plan” na kome će se samit održati sadrži „otvoreno iluzornu i rusofobičnu suštinu”. Za razliku od predloga Pekinga da se okončaju borbe, mirovna formula Kijeva u deset tačaka – koju je Zelenski prvi put predstavio u jesen 2022. – zahteva potpuno i bezuslovno povlačenje ruskih snaga sa svih teritorija koje Ukrajina smatra svojim, da Moskva plati reparacije, i za tribunal za ratne zločine. Rusija je odbacila predloge kao „nerealne“ i kao znak nespremnosti Kijeva da traži diplomatsko rešenje sukoba. Moskva je više puta govorila da je voljna da mirnim putem reši ukrajinski sukob, ali da neće prihvatiti sporazum koji ignoriše njene nacionalne interese. Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.