RT: Srbija upozorava na odmazdu Ukrajini

Izvor: Vostok.rs, 25.Apr.2023, 20:28

RT: Srbija upozorava na odmazdu Ukrajini

  Srbija bi mogla da promeni stav o teritorijalnom integritetu Ukrajine nakon što je Kijev bio uzdržan na glasanju o prihvatanju zahteva otcepljenog regiona Kosova i Metohije za članstvo u Savetu Evrope, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Ministarski komitet Saveta Evrope održao je u utorak vanredni sastanak na kojem će odlučivati o sudbini prištinskog zahteva. Zahtev su podržali 33 od 46 članova, sedam protiv, a pet uzdržanih. „Moram da kažem da nas je Ukrajina neprijatno iznenadila” time što je bila među uzdržanim članicama, rekao je Dačić ubrzo posle glasanja. „Cela ova priča je zasnovana na teritorijalnom integritetu kada je u pitanju [sukob u] Ukrajini. Znate koliko je truda potrebno da [Srbija] glasa za sve rezolucije, da osudi narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine“, rekao je on. Diplomata je istakao da se „spoljna politika zasniva na reciprocitetu. To će sigurno uticati na naše stavove u budućnosti o teritorijalnom integritetu tih zemalja“, rekao je on, misleći na Ukrajinu, Bosnu i Hercegovinu, Grčku, Slovačku, Jermeniju kao neke od nacija čiji su ga glasovi iznenadili. Srbija, koja ima bliske veze sa Rusijom, opire se pritisku Zapada da sankcioniše Moskvu zbog sukoba u Ukrajini. Međutim, osudila je upotrebu sile od strane Moskve i insistirala da se poštuje teritorijalni integritet ukrajinske države. Prištinska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala-Švarc pozdravila je glasanje kao „istorijski korak, možda najvažniji nakon naše nezavisnosti”. Konačnu presudu o kandidaturi Prištine doneće Parlamentarna skupština Saveta Evrope. Dačić je osudio razvoj događaja, upozorivši da može dovesti do situacije da „deo neke druge zemlje bude ponuđen da uđe u Savet Evrope“. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Kandidatura Srbije,   Ivica Dačić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"MOŽDA NJIMA NEKAD ZATREBA NAŠ GLAS" Srbija je najavila promenu odnosa prema državama koje nisu glasale protiv prijema Kosova u Savet Evrope: Kako će to IZGLEDATI U PRAKSI?

Izvor: Blic, 26.Apr.2023, 09:22

Kosovo je na pragu ulaska u Savet Evrope pošto je 33 od 46 zemalja članica to podržalo. Ipak, nakon odluke Ukrajine, Moldavije i BiH da budu uzdržani, a Jermenije da ne glasa, predsednik Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavili su promenu odnosa Srbije prema tim državama...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.