Prošle su dve godine... B92.net istražuje: Šta će da odluči pobednika rata u Ukrajini

Izvor: B92, 24.Feb.2024, 10:03

Prošle su dve godine... B92.net istražuje: Šta će da odluči pobednika rata u Ukrajini

Tog 24. februara 2022. godine počeo je rat Rusije i Ukrajine.

Dve godine kasnije, rat je u neizvesnoj fazi.

Kako Njujork tajms navodi, Ukrajina je nadmašila očekivanja mnogih širom sveta tako što je preživela, a zatim oterala ruske snage u prvoj godini rata. Ali druga godina je u velikoj meri bila definisana brutalnim sukobima, bez većih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prodora na kopnu ni sa jedne strane.

Treća godina rata počinje sa Ukrajinom u defanzivi i boreći se da održi liniju jer je nadjačana, baš kao što je bila u prvim danima rata.

Na frontu se i dalje vode teške borbe, a poslednja "prekretnica" je zauzimanje (oslobođenje) Avdejevke od strane Rusije koja je izvojevala veliku pobedu.

Upravo zbog toga postavlja se pitanje da li Rusija trenutno ima zamah?

Mnogi analitičari se slažu da Rusija, bar trenutno, definitivno ima prednost. Ukrajina se suočava sa velikim problemima - obustavljanjem vojne pomoći i neizvesnošću po tom pitanju, kao i sa deficitom vojnika i nemogućnošću da se regrutuju novi ljudi, što je rezultat dvogodišnje iscrpljenosti ratnim dejstvima.

Osim toga, i civili su umorni... Jedan od načina da se na pravi način "izmeri" ta iscrpljenost jeste ovaj podatak: od početka rata zabeleženo je od 3.000 do 5.000 sati sirena za vazdužnu opasnost. To znači da su ljudi proveli oko četiri meseca u bunkerima, što je prilično poražavajuće.

Tamo svako zna nekoga ko je poginuo ili je povređen u borbama, to je zemlja u "večitoj žalosti", piše Njujork tajms. Ipak, nedavne ankete pokazuju da čak 90 odsto Ukrajinaca veruje u pobedu.

Vojni analitičar Vlade Radulović govorio je za B92.net na godišnjicu rata u koji su uprte oči sveta i istakao da se ukrajinska vojska trenutno nalazi u neizvesnoj poziciji.

"Nakon pada Avdejevke ruska vojska ima još četiri tačke na kojima pokušava da probije ukrajinske snage. Prva je Krupjansko-Limski pravac, a zatim širi prostor zapadno od Bahmuta", kaže Radulović i dodaje treću tačku, a to je pokušaj daljeg napredovanja zapadno od Avdejevke i Marinke dublje u ukrajinsku teritoriju.

Poslednja tačka je pravac južno od Orihiva i Vugledara, tačnije njegova okolina.

"Ukrajinskoj vojsci je teško da se koncentriše, na sve četiri tačke postoji podjednaka pretnja od probijanja odbrambene linije. Ono što je otežavajući faktor je to da ne može da se zna koja od ovih tačaka je ključna," rekao je Radulović.

Ono što je jako važno jeste da je u poslednje dve nedelje došlo do jačanja ruske vojne snage na Krupjanskom pravcu. Radulović je za B92.net takođe govorio o insinuacijama da će sukob eksalirati.

"Od prvog dana se vodi rasprava o tome da li će se sukobu priključiti i Belorusija, tačnije da li će se sukob proširiti na Belorusiju i Poljsku, kao i da li će Rusija napasti zemlje Baltika koje su članice NATO alijanse," pojasnio je Radulović.

Međutim on je rekao da on ne veruje u taj scenario.

"Rusija ima dovoljno problema na frontu sa Ukrajinom. Zaista ne verujem u ideju napada i otvaranja drugog bojišta, pre svega jer postoje veliki problemi sa resursima i ljudstvom."

Putin: Rusija spremna za sukob sa NATO

Analitičar je dodao da ne veruje da će se NATO dodatno umešati u sukob na Istočnom frontu.

"Ne računajući na podršku koju NATO šalje i pruža Ukrajini, ja ne verujem da će se NATO uključiti u sukob. Makar ne dok se ne javi konkretan problem, kao što bi bio napad na neku od njegovih članica."

On je dodao i da bi to bio veliki problem, uzimajući u obzir da bi u tom sukobu učestovale dve strane koje poseduju nuklearno oružije, kao i da bi taj sukob "sve nas mogao skupo da košta."

Ipak, Radulović kaže da ne može da tvrdi ko će iz ovog sukoba izaći kao pobednik.

"Prethodne dve godine, koliko traje ovaj sukob, mi smo imali dve jako suprotne godine. Naime, u prvoj godini sukoba Rusi su činili neverovatne greške na frontu. Zbog samovolje pretrpeli su velike gubitke, morali su da se povuku sa severa Ukrajine, kao i iz Hersona i Harkova", kazao je.

"Međutim, Rusi su dobro učili na frontu. U drugoj godini sukoba učinili su značajne pomake, a kao što znamo ofanziva ukrajinske vojske nije uspela ove jeseni, a vojska je desetkovana," dodao je on.

Jasno je kako zaustaviti Putina? "Postoje zabrinjavajući znaci za 2024."

"Rusi su imali značajnu godinu koju su započeli padom Bahmuta, a završili padom Avdejevke."

Iako je kraj sukoba i dalje neizvestan, Radulović je rekao da postoji jedna stvar koja će biti odlučujuća.

"Resursi. Oni će biti odlučujući faktor u ovom ratu. Oni koji budu imali više ljudstva, artiljerije, oni će biti ti koji su u prednosti", zaključio je Radulović za B92.net.

Podsetimo, B92.net od trenutka kada je rat u Ukrajini počeo prati iz časa u čas dešavanja na frontu, što se svakog dana može pratiti u našem LIVE BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dve godine od početka rata u Ukrajini: Stotine hiljada poginulih i milioni raseljenih

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 24.Feb.2024

RUSIJA/UKRAJINA – Pre tačno 2 godine, 24. februara 2022. godine, započela je ruska Specijalna vojna operacija (SVO) u Ukrajini, koja se pretvorila u najkrvaviji rat u Evropi od 1945. godine. Prvu godinu rata obeležio je krah ruske taktike o brzom zauzimanju i slomu Ukrajine. Drugu godinu, obeležila...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Dve godine rata; B92.net potražio odgovore na ključna pitanja: "I jedni i drugi su nosom u blatu"

Izvor: B92, 24.Feb.2024

Rat u Ukrajini traje tačno dve godine, tim povodom B92.net je u razgovoru sa vojnim analitičarom Aleksandrom Radićem potražio odgovore na neka ključna pitanja...Kakvo tvrdi vojni analitičar Radić, rat je postao statičan, nema izgleda da će doći do velikih promena, veliki gubici se beleže i...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.