Dve godine rata; B92.net potražio odgovore na ključna pitanja: I jedni i drugi su nosom u blatu

Izvor: B92, 24.Feb.2024, 14:34

Dve godine rata; B92.net potražio odgovore na ključna pitanja: "I jedni i drugi su nosom u blatu"

Rat u Ukrajini traje tačno dve godine, tim povodom B92.net je u razgovoru sa vojnim analitičarom Aleksandrom Radićem potražio odgovore na neka ključna pitanja.

Kakvo tvrdi vojni analitičar Radić, rat je postao statičan, nema izgleda da će doći do velikih promena, veliki gubici se beleže i sa jedne i sa druge strane i što je najvažnije – nema odlučujućih pobeda.

Pad Avdejevke, po njegovom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mišljenju, nije ništa radikalno, ona je bila osuđena na propast i to se moralo desiti pre ili kasnije...

*Šta se dešava na frontu, ko pobeđuje, vidi li se kraj rata?

"Ovo se pretvorilo u statičan rat, u borbe za svaki pedalj zemlje, ali ne u maniru novinarskog senzacionalizma, nego kao činjenica. Mnogo ljudi strada, mnogo se tehnike gubi, za parče jedne zemlje. Ni jedna, ni druga strana, u ovom trenutku, nemaju potencijal da nametnu na ratištu neku radikalnu promenu koja bi mogla da preoblikuje situaciju, i da jednu ili drugu stranu dovede do promišljanja o tome da li je možda trenutak za pregovore, da se spasi šta se da spasti", rekao je za B92.net vojni analitičar Aleksandar Radić.

Nakon pada Avdejevke i pojačanih udara od strane Rusa, u medijima se provlače pitanja o potencijalnoj eskalaciji... Međutim, Radić smatra da nešto slično nije na vidiku u ovom trenutku.

"Rat u Ukrajini se ne može rešiti na bojnom polju"; Orban traži mirovni proces

"Zasad ne. Svi nastoje da izbegnu eksalaciju, jer to je sada tema koja opterećuje najveći deo onih koji nisu uključeni u rat. 'Šta ako', šta ako taj scenario vodi ka daljem širenju sukoba, ako stvari pođu naopako, ako NATO, koji ima te jake snage, koje projektuju potencijalni nastavak rata, sukob oko pribaltičkih republika, duž saveznica i granica članica NATO na severnom skandinavskom štitu, ili recimo na pravcima ka Poljskoj do delte Dunava. Sve se to vidi kao čvrsto područje, iako nije realno, sagledavajući sadašnju situaciju, kada se Rusija bori da zauzme neka manja sela, da očekujete da će doći do velikih promena, ali uvek u ratnim scenarijima morate da imate i ono rešenje 'šta ako'", kaže Radić.

Na pitanje da li će se NATO dodatno umeštati, Radić ovako odgovara:

"NATO nema nameru da direktno učestvuje, ali do sada su duboko u ratu, i kroz snabdevanje ukrajinske vojske i kroz obaveštajnu podršku. Rusi ne preduzimaju radikalne odgovore na tako nešto, ali je jasno da mnoge akcije ukrajinske vojske ne bi bile moguće da nije NATO-a."

*Da li se menja situacija posle pada Avdejevke?

"Po zvaničnim saopštenjima ruske države, gde se nastoji ulepšati čitava slika, reč je o 23 kvadratna kilometra. E sad, pokušajmo to nekako izmeriti u odnosu na teritoriju Ukrajine. Da, Avedejvka je bila jako važno mesto, Avdejevka je držala u šahu Donjeck, ali Avdejevka je u svakoj racionalnoj analizi morala da se reši kao problem za Ruse prvog dana rata, a ne sedam stotina i nekog dana, e, to je zapravo problem. Nema odlučujućih pobeda. U medijima se stvara slika o tome da se nešto radikalno desilo, ali zapravo Avdejevka je bila osuđena na propast, i pre ili kasnije ovo je moralo da se desi. Ali, ako ste bili zainteresovani posmatrač rata, očekivali biste da se do desilo davno, u proleće 2022, leta 2022, a ne da dođemo u 2024. godinu i tek onda da Rusi budu u poziciji da konačno reše Avdejevku, e to je problem, nema kod Rusa ofanzivnog potencijala koji bi nametnuo Ukrajincima dublje povlačenje. Isto tako, očekivati da će ukrajinska vojska slomiti rusku vojsku na bojnom polju u ovakvim okolnostima je potpuno nerealno. Ukrajinska vojska nema, u ovom trenutku, kritičnu snagu koja bi mogla da pomogne da naprave neki ozbiljniji pomak, kao što to ni Rusi nemaju", kaže Radić za B92.net.

Upaljen alarm; Putin sprema aneksiju? Jedna zemlja nek se spremi...

*Sledeća meta, sledeća tačka u ratu?

"Rusi u ovom trenutku imaju inicijativu duž čitave linije fronta, imaju grupacije koje ispoljavaju snažan pritisak prema zaporoškoj oblasti i u pravcu prema Krupijansku, ali šta će onda tamo raditi zavisi od ukrajinske odbrane, to nije predvidivo. Ukrajinci su aktivni u odbrani, imaju potencijala i nagoveštaj od NATO da će dobiti sredstva za dejstvo po dubini, da bi mogli da umanje rusku prednost u vazdušnom prostoru, da bi mogli da oslabe snažnu rusku vojsku."

*Na frontu je blaga zima, kome to ide u korist?

"Ono što ide na ruku ili što pogađa jednu stranu, pogađa i drugu stranu jednako. U ovom momentu, i jedni i drugi su u vrlo sličnoj situaciji, nosom u blatu, zato što malo šta možete da učinite po ovakvom zasićenju na frontovima. Veliki su gubici na prednjem kraju, jedinice su rasturene na male sastave, sad ono što je nekad branila četa drži vod, i naravno, teško je koncentrisati snage kad ste tako desetkovani", kaže za B92.net vojni analitičar Radić.

*Ko je pokazao da je spremnija vojska - ruska ili ukrajinska?

"Ukrajinska vojska je predstavljala veliko iznenađenje jer ona drži liniju dve godine, uz neke pomake, ali od Rusa se očekivalo. Stvorena je slika, i to je što naš prosečan naš građanin veruje da je to svemoćna sila kojoj ništa ne stoji na putu. Ako biste pitali ljude koji su skloni Putinu kod nas šta se dešava, pa ne biste dobili odgovor kako to da Rusi sa tim potencijalom nisu već izašli negde na Atlanski okean. Ukrajinska vojska je pokazala da ima sposobnost preživljavanja i da je održiva na liniji fronta", zaključuje Radić.

Podsetimo, B92.net od trenutka kada je rat u Ukrajini počeo prati iz časa u čas dešavanja na frontu, što se svakog dana može pratiti u našem LIVE BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.