Porošenko: Kijev spreman da „pokrene“ referendum o decentralizaciji

Izvor: Vostok.rs, 06.Apr.2015, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porošenko: Kijev spreman da „pokrene“ referendum o decentralizaciji

06.04.2015. -

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da je Kijev spreman da sprovede referendum o državnom uređenju zemlje.

„Spreman sam da pokrenem referendum o državnom uređenju, ako (ustavna komisija) smatrate da je to neophodno“, rekao je Porošenko na prvoj sednici ustavne komisije Ukrajine.

On je naveo i da je ukrajinski jezik bio i da će ostati jedini državni jezik. Porošenko >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je takođe izrazio uverenost da će oko 90 odsto Ukrajinaca podržati „unitarnu državu“.

„Kompleks mera za ispunjavanje Minskog sporazuma koji je donela kontakt grupa za rešavanje situacije u Donbasu 12. februara predviđa da za konačno rešavanje konflikta u Ukrajini treba da bude pripremljena i sprovedena ustavna reforma, čiji rezultat treba da bude temeljna decentralizacija državne uprave.

Porošenko je 3. marta potpisao dekret o formiranju ustavne komisije, koja će raditi na izmenama Osnovnog zakona. Predsednik je, utvrdivši personalni sastav komisije, izjavio da očekuje operativnu izradu projekta o decentralizaciji vlasti.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

sputnik

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Porošenko podržava referendum o decentralizaciji?

Izvor: VOA, 06.Apr.2015

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je da je spreman da održi referendum o davanju većih ovlašćenja regionima, ali da je uveren da bi većina Ukrajinaca glasala da zemalja ostane "unitarna"...Porošenko je rekao članovima parlamentarne komisije za ustavne amandmane da bi obezbedio sprovodjenje...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.