Izvor: Danas, 07.Apr.2015, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Većina građana za unitarnu Ukrajinu

Kijev - Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da je Kijev spreman da sprovede referendum o državnom uređenju zemlje. "Spreman sam da pokrenem referendum o državnom uređenju, ako (ustavna komisija) smatrate da je to neophodno", rekao je juče Porošenko na prvoj sednici ustavne komisije Ukrajine, prenosi Sputnjik uz podsećanje da bi ishod narodnog odlučivanja mogao da vodi i ka decentralizaciji te države.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << />
Međutim, Porošenko je takođe izrazio uverenost da će oko 90 odsto Ukrajinaca podržati "unitarnu državu". On je naveo i da je ukrajinski jezik bio i da će ostati jedini državni jezik, izveštava ruska agencija.

Kompleks mera za ispunjavanje Sporazuma iz Minska, koji je donela kontakt grupa za rešavanje situacije u Donbasu 12. februara, predviđa da za konačno rešavanje konflikta u Ukrajini treba da bude pripremljena i sprovedena ustavna reforma, čiji rezultat treba da bude temeljna decentralizacija državne uprave, naglašava Sputnjik. Predsednik Ukrajine je 3. marta potpisao dekret o formiranju ustavne komisije, koja će raditi na izmenama Osnovnog zakona.

Predsednik je, utvrdivši personalni sastav komisije, izjavio da očekuje operativnu izradu projekta o decentralizaciji vlasti.

Međutim, pobunjenici su posle nekoliko meseci borbi poručili da više ne žele autonomiju, već nezavisnu državu, a juče su ocenili da referendum nije odgovarajuća ponuda, prenosi FoNet.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je pak odbacio ideju o direktnim pregovorima sa pobunjenicima, javlja AP. "Kada govorimo o dijalogu sa istokom, mislimo na dijalog sa legitimno izabranim predstavnicima tog dela zemlje, a ne sa ruskim gangsterima i teroristima", izjavio je Jacenjuk.

Tačno pre godinu dana stanovnici jugoistoka Ukrajine koji nisu bili zadovoljni rezultatima demonstracija u Kijevu i svrgavanja proruskog predsednika Viktora Janukoviča, počeli su sa protestima koji su doveli do proglašenja "narodnih republika" u Donjecku i Lugansku. Sukobi između pristalica federalizacije Ukrajine i centralnih vlasti u Kijevu prelili su se u građanski rat koji je odneo živote više od šest hiljada ljudi.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.