Porošenko: Veća autonomija Donbasa

Izvor: B92, 06.Apr.2015, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porošenko: Veća autonomija Donbasa

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je da se ne protivi referendumu kojim bi bilo dato više moći Donjecku i Lugansku, u kojima se godinu dana vodi rat.

U konfliktu između proruskih pobunjenika na istoku i trupa Vlade iz Kijeva poginulo je više od 6.000 ljudi.

Uprkos primirju koje je potpisano u februaru, i dalje ima njegovih sporadičnih kršenja.

Kada je konflikt počeo, demonstranti na istoku tražili su referendum kojim bi njihovim regionima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bila data veća autonomija.

Tada je, međutim, ukrajinska vlada to odbila.

Porošenko je na sednici parlamentarnog odbora koji radi na izmenama ustava rekao da ako taj odbor odluči da je glasanje o većoj autonomiji istočnih regiona neophodno, on neće imati ništa protiv tog referenduma.

"Spreman sam da pokrenem referendum po pitanju državne vlasti, ukoliko vi odlučite da je potrebno", rekao je Porošenko na sastanku parlamentarne komisije koja radi na izradi amandmana na ustav zemlje.

Međutim, Porošenko ustrajao na stavu da se i dalje protivi ideji federalizacije za koju se zalaže Rusija, već da je za decentralizaciju vlasti u korist tih regiona.

Porošenko je naveo da bi odlučivanje o bezbednosti, odbrani i spoljnoj politici "ostalo u rukama centralne vlasti", prenela je agencija AP.

Ukrajinski predsednik je dodao da on i dalje ne podržava da ruski jezik bude drugi zvanični jezik u Ukrajini i naveo da bi "svi trebalo da zapamte božiju zapovest da je ukrajinski bio i biće jedini državni jezik".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Porošenko nije protiv referenduma o autonomiji istoka Ukrajine

Izvor: Blic, 06.Apr.2015

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je danas da se ne protivi referendumu kojim bi bilo dato više moći nestabilnim regionima Donjecka i Luganska na istoku zemlje, u kojima se više od godinu dana vodi rat...U konfliktu proruskih separatističkih pobunjenika na istoku i trupa Vlade iz Kijeva...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.