Podneta rezolucija; Rampa za Ukrajinu

Izvor: B92, 06.Dec.2023, 12:54

Podneta rezolucija; Rampa za Ukrajinu

Vladajuća mađarska stranka Fides podnela je parlamentu rezoluciju kojom poziva vladu da ne podrži početak pregovora o pridruživanju Ukrajine sa EU.

Ovi potezi dolaze u trenutku kada madjarski premijer Viktor Orban pojačava pritisak na Brisel, uoči ključnog samita EU sledece nedelje na kome treba da se raspravlja ovo pitanje, prenosi Rojters.

Njegova vladajuća stranka je poručila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u dokumentu da početak pristupnih pregovora sa Ukrajinom treba da bude zasnovan na konsenzusu među državama članicama i da "danas za to ne postoje uslovi".

Ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je ranije saopštio na Fejsbuku da je stav Mađarske po pitanju početka pregovora o pridruživanju Ukrajine sa EU pažljivo razmotren i dobro utemeljen, "bez namera da ucenjuje, a kamoli da se poigrava", prenosi MTI.

"Mađarski narod, parlament i vlada još uvek ne vide nikakve prednosti za početak prevremenih pregovora o pridruživanju sa Ukrajinom. Kako je zemlja 'veoma daleko' od toga da bude spremna za takve razgovore, strateško partnerstvo bi bilo mnogo adekvatnije", naveo je Sijarto u saopštenju u utorak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

RT: Ulazak Ukrajine u EU „strašno daleko“ – Slovačka

Izvor: Vostok.rs, 06.Dec.2023

 . Ukrajina se ne može nadati skorom pridruživanju EU jer je zemlja ne samo upletena u krvavi sukob sa Rusijom, već tek treba da ispuni listu preduslova, izjavio je slovački ministar spoljnih poslova Juraj Blanar.. Govoreći za novinski portal Standard u ponedeljak, Blanar je doveo u pitanje...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.