RT: Ulazak Ukrajine u EU „strašno daleko“ – Slovačka

Izvor: Vostok.rs, 06.Dec.2023, 16:35

RT: Ulazak Ukrajine u EU „strašno daleko“ – Slovačka

 
Ukrajina se ne može nadati skorom pridruživanju EU jer je zemlja ne samo upletena u krvavi sukob sa Rusijom, već tek treba da ispuni listu preduslova, izjavio je slovački ministar spoljnih poslova Juraj Blanar.
Govoreći za novinski portal Standard u ponedeljak, Blanar je doveo u pitanje pritisak nekih visokih kreatora politike EU da zvanično otvore pregovore o pristupanju Kijeva bloku, rekavši da „ne može da zamisli“ da Ukrajina postane država članica u trenutnim okolnostima. Ministar je primetio da je „radoznao“ da vidi kako će ti zvaničnici, uključujući predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, „odgovoriti na pitanje kako da počnemo pregovore sa zemljom koja je u ratnom stanju“. „Lično, mislim da je članstvo Ukrajine u EU strašno, strašno daleko“, izjavio je on. Iako Blanar nije isključio ulazak Ukrajine u EU u nekom trenutku, on je naglasio da Bratislava „odbija da pristupi ovom pitanju politički“. „Jedina stvar koju podržavamo je da za Ukrajinu treba da postoji perspektiva u budućnosti, ali uz poštovanje svih pravila, kao i sve druge zemlje“, insistirao je on. „Nikakvi izuzeci neće biti prihvaćeni.“ Slovačka je obustavila svu vojnu pomoć Ukrajini nakon izbora svog novog premijera Roberta Fica, koji je tvrdio da „EU treba da se promeni od dobavljača oružja u mirotvorca“. Ukrajina je prvi put označila pristupanje EU kao strateški cilj 2019. Krajem februara 2022. godine, nekoliko dana nakon početka sukoba sa Rusijom, Ukrajina je zvanično predala svoju aplikaciju bloku. Međutim, brojni zvaničnici EU izbegavali su da odrede precizan rok za ulazak Ukrajine u uniju, insistirajući da Kijev prvo mora da sprovede niz reformi i da suzbije raširenu korupciju. Komisija EU je početkom novembra preporučila otvaranje formalnih pregovora o članstvu sa Ukrajinom, uz obrazloženje da je ona postigla dovoljan napredak da opravda takav korak. Međutim, tom predlogu se usprotivila Mađarska, čiji ga je premijer Viktor Orban nazvao „neosnovanim i loše pripremljenim“. Austrija, još jedna država članica EU, takođe je upozorila na ubrzavanje nastojanja Ukrajine, a ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg je upozorio da bi takva politika mogla da otuđi druge zemlje kandidate na Zapadnom Balkanu, gde neke države čekaju da započnu proces pristupanja 20 godina.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.