Najmanje 16 civila poginulo u istočnoj Ukrajini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2015, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najmanje 16 civila poginulo u istočnoj Ukrajini

Najmanje 16 civila poginulo je u žestokim sukobima u istočnoj Ukrajini u proteklih 24 sata, saopštili su danas predstavnici vlade i proruskih snaga.

Petoro civila poginulo je u okolini grada Debaljcevo, šestoro u okolini Donjecka i petoro u regionu Luganska, prenosi agencija AFP.

Najoštrije borbe se prethodnih dana odvijaju u okolini Debaljceva, gde proruske snage nastoje da opkole ukrajinske snage.

Broj poginulih povećava se sa eskalacijom sukoba >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na istoku Ukrajini. Vođe proruskih snaga su juče objavile da planiraju "opštu mobilizaciju", kako bi povećali broj svojih vojnika na 100.000.

U međuvremenu, američki mediji su preneli kako zvaničnici SAD ozbiljno razmatraju mogućnost naoružavanja Kijeva kako bi naveli Rusiju da zaustavi navodno pružanje vojne podrške proruskim snagama.

Komorovski za prodaju oružja Ukrajini

Poljski predsednik Bronjislav Komorovski odbio je kao besmislicu da bi Poljska mogla da pošalje svoje vojnike u sukob u Ukrajini, ali prodaja poljskog oružja Kijevu je za predsednika normalna stvar, pošto nema nikakvog embarga.

"Ideja da se poljski vojnici pošalju u Ukrajinu je besmislena... Ali prodaja oružja je normalna stvar. Nema embarga i Poljska ne treba da bude veći katolik od pape", rekao je danas Komorovski u intervjuu poljskom radiju TOK FM.

Komorovski je naglasio da je u nacionalnom interesu Poljske da u rešavanju ukrajinskog sukoba traži zajednički stav sa Zapadom, ali da je logično da želi da bude u centru traganja za tim rešenjem budući da je sused Ukrajine.

"Posredovanje da se sukob u Ukrajini reši nenasilno je u najboljem interesu Poljske zato što bi vojna pobeda jačeg nad slabijim bila okretanje oružja protiv samog sebe", kazao je poljski predsednik.

Glasove da bi Zapad trebalo da izađe u susret Kijevu i pošalje Ukrajini oružje odbio je u ime zvaničnog Praga šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek.

"Novim oružjem jača nastojanje da se sukob reši vojno, što neće dati efekte a suprotno, sukob može da se proširi(...) I kada propadnu pregovori ne možemo da kažemo: sada je kraj, slaćemo oružje. Za Evropsku uniju nema većeg zadatka do da nastoji da se sukob u Ukrajini reši mirnim putem", kazao je juče Zaoralek.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Komorovski za prodaju oružja Ukrajini

Izvor: Blic, 03.Feb.2015

Poljski predsednika Bronjislav Komorovski odbio je kao besmislicu da bi Poljska mogla da pošalje svoje vojnike u sukob u Ukrajini, ali prodaja poljskog oružja Kijevu je za predsednika normalna stvar, pošto nema nikakvog embarga..."Ideja da se poljski vojnici pošalju u Ukrajinu je besmislena.. Ali...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.