Izvor: RTS, 16.Maj.2022, 05:59

Moskva: Postignut dogovor o evakuaciji iz "Azovstalja"; Švedska podnosi zahtev za članstvo u NATO-u, oglasio se Putin

Osamdeset drugi dan rata u Ukrajini. Ruska vojska je odredila prekid vatre u oblasti čeličane "Azovstalj" u Marijupolju i otvorila koridor za izvlačenje ranjenih. Iz Kijeva tvrde da su se ruske trupe povukle iz područja Harkova, ali da je situcija u Donbasu veoma teška. Švedska će podneti zahtev za članstvo u NATO-u, saopštila je švedska premijerka Magdalena Anderson. Moskva će odgovoriti ako dođe do širenja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vojne infrastrukture NATO-a na teritoriji Finske i Švedske, izjavio je Vladimir Putin na samitu ODKB-a.
Ukrajinske snage pokrenule su ofanzivu kod Izjuma na istoku zemlje. Posle povlačenja ruskih trupa iz Harkova u pravcu granice, stanovnici se vraćaju u grad. U Kijevu tvrde da je Rusija izgubila trećinu kopnenih snaga, očekujući kraj rata tokom ove godine.

"'Pravi naftni embargo' Rusiji i teško naoružanje sa Zapada i da bi se Rusija porazila ove godine", poručuje šef kancelarije ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak.
Predsednik Volodimir Zelenski priznaje da je u regionu Donbasa teško i poziva međunarodnu zajednicu da Rusiju označi kao "terorističku zemlju".
Moskva s druge strane tvrdi da je ukrajinska vojska razmestila teško naoružanje u škole samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj republici.
Više ruskih raketa pogodilo je vojne i infrastrukturne objekte u oblasti Lavova na zapadu Ukrajine.
Kod Harkova i Zaporožja dopremljeno je više od 400 tona humanitarne pomoći, a stigao je i konvoj sa civilima iz Marijupolja.
Oko čeličane "Azovstalj" i dalje traju borbe. Na stolu je dalje predlog Turske da se ukrajinski vojnici koji se još nalaze u fabrici evakuišu morskim putem.
Švedska i Finska praktično već članice NATO-a, procedura prijema samo formalnost, ocenili su nemački zvaničnici na sastanku šefova diplomatija zemalja članica NATO-a u Berlinu.
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok rekla je da je Berlin sve spremio za brz proces ratifikacije i prijem Finske i Švedske u Alijansu.
Prethodno je finski predsednik Sauli Ninisto potvrdio je da će njegova zemlja podneti zahtev za članstvo u NATO-u, a da finski parlament u ponedeljak o tome raspravlja. Slična poruka stigla je i iz Stokholma, gde je švedska vladajuća Socijaldemokratska partija saopštila da podržava ulazak zemlje u NATO, čime se stvara parlamentarna većina za davanje "zelenog svetla" za pristupanje Alijansi.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Kijev traži više tenkova i aviona, Rusi potisnuti iz Harkova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2022

Osamdest drugi dan rata u Ukrajini. Iz Kijeva tvrde da su se ruske trupe povukle iz područja Harkova, ali da je situcija u Donbasu veoma teška. Švedska i Finska praktično već članice NATO-a, procedura prijema samo formalnost, ocenili su nemački zvaničnici na sastanku šefova diplomatija zemalja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.