Ukrajinska kriza iz dana u dan: Kijev traži više tenkova i aviona, Rusi potisnuti iz Harkova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2022, 06:17

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Kijev traži više tenkova i aviona, Rusi potisnuti iz Harkova

Osamdest drugi dan rata u Ukrajini. Iz Kijeva tvrde da su se ruske trupe povukle iz područja Harkova, ali da je situcija u Donbasu veoma teška. Švedska i Finska praktično već članice NATO-a, procedura prijema samo formalnost, ocenili su nemački zvaničnici na sastanku šefova diplomatija zemalja članica NATO u Berlinu.

Ukrajinske snage pokrenule su ofanzivu kod Izjuma na istoku zemlje. Posle povlačenja ruskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << trupa iz Harkova u prvacu granice, stanovnici se vraćaju u grad. U Kijevu tvrde da je Rusija izgubila trećinu kopnenih snaga, očekujući kraj rata tokom ove godine.

"'Pravi naftni embargo' Rusiji i teško naoružanje sa Zapada i da bi se Rusija porazila ove godine", poručuje šef kancelarije ukrajinskog predsednika, Mihailo Podoljak.

Predsednik Volodimir Zelenski priznaje da je u regionu Donbasa teško i poziva međunarodnu zajednicu da Rusiju označi kao "terorističku zemlju".

Moskva sa druge strane tvrdi da je ukrajinska vojska razmestila teško naoružanje u škole samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj republici.

Više ruskih raketa pogodilo je vojne i infrastrukturne objekte u oblasti Lavova na zapadu Ukrajine.

Kod Harkova i Zaporožja dopremljeno je više od 400 tona humanitarne pomoći, a stigao je i konvoj sa civilima iz Marijupolja.

Oko čeličane "Azovstalj" i dalje traju borbe. Na stolu je dalje predlog Turske da se ukrajinski vojnici koji se još nalaze u fabrici evakuišu morskim putem.

09.15 - Rusi potisnuti iz Harkova, Ukrajinci na ruskoj granici

Ukrajinske trupe koje brane grad Harkov stigle su do državne granice sa Rusijom, izjavio je danas regionalni guverner.

07.40 - Ukrajina: Rusija gađala civilnu i vojnu infrastrukturu

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske snage ne prekidaju ofanzivne operacije u istočnoj operativnoj zoni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.