Mađarska ne odustaje od Južnog toka

Izvor: Blic, 18.Nov.2014, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska ne odustaje od Južnog toka

Mađarskoj su potrebni dodatni izvori snabdevanja prirodnim gasom, još jedan gasovod koji će zaobići Ukrajinu, rekao je Peter Sitro, mađarski ministar inostranih poslova.

Sitro napominje da će Mađarska uvek biti odana odlukama koje Evropa zajednički donese, ali on ujedno moli EU za razumevanje pitanja energetske sigurnosti Srednje Evrope, koja je trenutno u nezavidnom položaju.

Upravo je zbog toga mađarski parlament nedavno usvojio novi gasni zakon, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << amandman, koji podržava izgradnju gasovoda Južni tok, uprkos naporima EU da se smanji zavisnost zajednice od ruskih energenata. Mađarski poslanici su, sa 131 glasom za i 35 protiv, usvojili amandman koji će omogućiti izgradnju gasovoda i onim kompanijama koje nemaju neophodne dozvole. Te firme, po novom zakonu, za učestvovanje u gradnji treba samo da dobiju odobrenje Mađarske agencije za energetiku .

Evropska komisija zatražila je od Mađarske da razjasni detalje nedavno usvojenog zakona, a u mađarskoj vladi navode da on nije u suprotnosti sa odredbama i direktivama EU, jer Južni tok nije samo ruski, već evropski gasovod, jer 50 odsto kapitala u Južni tok ulaže ruski Gasprom, a drugih 50 odsto zemlje članice projekta. Rezerve nafte u svetu se polako smanjuju i zato potrebe za gasom sve više rastu, jer je to i dalje najčistiji i, prema mnogim analizama, ekonomski najpovoljniji energent.

Plan je da Južni tok, kao i Severni tok, obezbedi sigurnu isporuku gasa i za to su zainteresovani svi. Upravo zato izgradnja ovog gasovoda je od izuzetnog značaja za Mađarskua takođe i podrška EU u poboljšanju infrastrukture za transport tog energenta.

Preduzeće „South Stream Hungary“ je zajedničko preduzeće ruskog Gasproma i Mađarske razvojne bank, osnovano 2012. godine, u kojoj obe strane učestvuju sa po 50 odsto vlasništva. Procenjeno je da će vrednost gasovoda Južni tok, čija je ukupna dužina 2.446 km, iznositi oko 16 milijardi evra.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.