Vuletić: Južni tok - dobitak za Srbiju

Izvor: RTS, 17.Nov.2014, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vuletić: "Južni tok" - dobitak za Srbiju

Iz Evropske unije (EU) se danas prvi put čulo da EU želi izgradnju Južnog toka, izjavio je predsednik Udruženja za gas Vojislav Vuletić.

Vuletić je Tanjugu rekao da će Srbija biti samo na dobitku, bilo da se gas transportuje iz Rusije ili iz Azerbejdžana.

"Do sada smo slušali stalne kritike Evropske komisije na račun "Južnog toka. I danas se prvi put iz jedne zemlje EU čuo drugačiji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ton, jer je nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel rekao - 'mi hoćemo Južni tok', Evropi je, kako je naglasio, gas neophodan i to je jedino normalno i najjeftinije rešenje, jer se rezerve nafte u svetu polako smanjuju", rekao je Vuletić. 

On je podsetio da je Austrija pre mesec i po dana potpisala ugovor sa generalnim direktorom "Gasproma" Aleksejem Milerom, a "Južni tok" hoće i mađarski premijer Viktor Orban.

Vuletić je rekao da na izgradnju "Južnog toka" gleda optimistički, jer to nije samo ruski, već evropski gasovod, zato što 50 odsto kapitala u "Južni tok" ulaže ruski "Gasprom", 20 odsto italijanska korporacija "Eni" i po 15 odsto francuska kompanija "EDF" i nemački "Vinterštal".

Komentarišući Gabrijelovu izjavu da "Evropa ima veliki interes da diversifikuje situaciju sa gasom i da je plan da se isporuka gasa odvija preko Azerbejdžana, a ne preko Rusije", Vuletić je rekao da se radi o "malom triku" da azerbejdžanski gas može da se ubaci u gasovod "Južni tok", i to je odlično rešenje da bi se birokratske grupe u EU zadovoljile.

Neka uđe azerbejdžanski gas, neka uđe bilo koji gas unutra (u "Južni tok") - za EU je to odlično. Za Srbiju - još bolje", ocenio je predsednik Udruženja za gas.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.