Gruzijski parlament odobrio nacrt zakona o stranom uticaju koji je izazvao masovne proteste

Izvor: VOA, 14.Maj.2024, 15:46

Gruzijski parlament odobrio nacrt zakona o "stranom uticaju" koji je izazvao masovne proteste

Tbilisi, Gruzija — Gruzijski parlament usvojio je u utorak u trećem i poslednjem čitanju nacrt zakona koji je izazvao podele i višenedeljne masovne proteste, a kritičari ga vide kao pretnju demokratskim slobodama i težnjama zemlje da se pridruži Evropskoj uniji. Predlog zakona zahteva od medija, nevladinih organizacija i drugih neprofitnih organizacija da se registruju kao da "sprovode interese strane sile" ako primaju više od 20 odsto svojih sredstava iz inostranstva. Vlada kaže da je zakon neophodan da bi se zaustavio, kako navode, štetan strani uticaj na politiku zemlje i da bi se sprečili neodređeni strani akteri u pokušaju da je destabilizuju. Opozicija je osudila nacrt kao "ruski zakon", jer Moskva koristi slične zakone za obračun sa nezavisnim medijima, neprofitnim organizacijama i aktivistima koji su kritični prema Kremlju. Masovni protesti protiv zakona zahvatili su poslednjih nedelja ovu zemlju u južnom Kavkazu od 3,7 miliona stanovnika. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u utorak je govorio o gruzijskim poslanicima u Kopenhagenu, na konferenciji o demokratiji, i rekao da "ako žele da se pridruže EU, moraju da poštuju osnovne principe vladavine prava i demokratske principe". Predlog zakona je skoro identičan onom zbog koji je vladajuća partija Gruzijski san pod pritiskom povukla prošle godine nakon uličnih protesta. Obnovljene demonstracije potresale su Gruziju nedeljama, a demonstranti su se sukobili sa policijom, koja je koristila suzavac i vodene topove da rastera masu. Predsednica Gruzije Salome Zurabičvili, koja je sve više u sukobu sa vladajućom strankom, obećala je da će staviti veto na zakon, ali Gruzijski san ima većinu dovoljnu da ponovo nadglasa predsednički veto. Nakon konačnog glasanja u parlamentu, zakon će biti poslat predsednici Zurabičvili, a ona ima rok od 14 dana da uloži veto ili da ga odobri. U parlamentu je izbila tuča dok su poslanici raspravljali o zakonu ranije u utorak. Poslanik iz Gruzijskog sna Dimitrij Samaradze viđen je kako napada Levana Habeišvilija, predsednika glavne opozicione stranke Jedinstveni nacionalni pokret, nakon što ga je Habeišvili optužio za organizovanje rulje za prebijanje pristalica opozicije. Proteklih dana nekoliko demonstranata i opozicionara je pretučeno. Opozicija je incidente povezala sa protestima.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Parlament Gruzije usvojio zakon o stranim agentima, izbila tuča među poslanicima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2024

Parlament Gruzije usvojio je danas, u trećem i poslednjem čitanju zakon "O transparentnosti stranog uticaja"...Od kada je vladajuća partija Gruzijski san inicirala zakon o stranim agentima u parlamentu u aprilu, on je izazvao izuzetno negativnu reakciju opozicionih snaga koje smatraju da je usmeren...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.