Izvor: Nezavisne Novine, 08.Dec.2017, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurc: Lično podržavam misiju UN za Ukrajinu

BEČ - Predsedavajući OEBS-u, ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc ocijenio je da je ispravna inicijativa da se uspostavi misija UN za Ukrajinu.

On je, na konferenciji za štampu, po završetku Savjeta ministara OEBS u Beču, podvukao da lično podržava takvu ideju.

Međutim, dodaje da je neophodno rješiti mnoga pitanja prije nego što se uspostavi misija, a da odluku o tome donosi Savjet bezbjednosti UN.

Moguća misija UN bila je jedna >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << od brojnih tema o kojoj su ministri spoljnih poslova zemalja članice OEBS razgovarali u Beču.

U izjavama ministara vidjela se duboka podjela oko mandata misije, pošto Ukrajina, koja ima podršku brojnih zapadnih zemalja, želi administarciju UN u istočnoj Ukrajini, dok Rusija, koja je inicirala ideju misije, zahteva da „plavi šlemovi“ samo štite nenaoružane posmatrače OEBS na terenu.

Moskva u administraciji UN vidi pokušaj Kijeva da bez rješenja situacije, odnosno specijalnog statusa za istok zemlje nametne rješenje.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.