Korejci stižu u Ukrajinu? Putin bi to želeo

Izvor: B92, 12.Sep.2023, 22:56

Korejci stižu u Ukrajinu? "Putin bi to želeo"

Govoreći za Skaj njuz, Sung Jon Li, specijalista za Severnu Koreju, komentarisao je sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina s Kim Džong Unom.

"Vladimir Putin bi možda želeo da severnokorejski vojnici budu stacionirani na granici Rusije i Ukrajine", rekao je stručnjak.

"Putin želi od Severne Koreje municiju, antitenkovske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << artiljerijske granate, a verovatno i ljudstvo, odnosno severnokorejske vojnike koji deluju u graničnom području između Rusije i Ukrajine," rekao je Sung.

Upitan na čemu zasniva ideju da bi oni mogli da odu u ratnu zonu, Li je rekao:

"Spekulišem, ali ovo je zasnovano na nekim činjenicama".

Naime, hiljade severnokorejskih radnika su još uvek u Rusiji uprkos bezbednosnoj rezoluciji UN-a u decembru 2017. , koju je Rusija potpisala, pozivajući sve zemlje članice UN-a da prisilno pošalju nazad u Severnu Koreju sve radnike koji rade u inostranstvu.

"Sada Rusiji treba više ljudstva s obzirom na velike gubitke i žrtve koje je pretrpela u ovom ratu. U Severnoj Koreji vlada ne pokazuje mnogo obzira prema ljudskim životima, kao što ne pokazuje obzir prema životu vlastitog naroda. Dakle, postoji utilitaristički, pragmatičan aspekt ove vrste pregovora između njih dvojice."

Dakle, kada je u pitanju vojna moć, Severna Koreja nije šala.

"Zemlje bi smatrale da je ovaj sastanak u njihovom 'nacionalnom interesu'", rekao je stručnjak.

Kako navodi, Kim je morao da poseti Putina jer "on želi da dobije od Rusije napredniju vojnu tehnologiju".

"Ovo su ciljevi od najveće važnosti koje je Kim Džong Un postavio na velikom partijskom kongresu u januaru 2021.", navodi analitičar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.