Izvor: RTS, 28.Jun.2022, 05:55

Kijev: Ruske snage napadaju Lisičansk; Si-En-En: Amerika kupuje najmodernije rakete za Ukrajinu

Sto dvadeset peti dan rata u Ukrajini. Ruske snage napadaju u pravcu Lisičanska, Harkova i Slavjanska, posebno na južno predgrađe i rafineriju nafte, saopštio je generalštab Ukrajine. Najmanje 18 ljudi poginulo u ruskom raketnom napadu na tržni centar u Kremenčuku, tvrdi Kijev. Si-En-En, pozivajući se na anonimni izvor, objavio da će SAD najkasnije ove nedelje saopštiti da su za Ukrajinu kupile napredni odbrambeni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sistem.
Ruska vojska nastavlja raketne napade u istočnoj Ukrajini. Posle zauzimanja Severodonjecka, sve snage usmereva na susedni Lisičansk, poslednje uporište ukrajinskih trupa u Luganskoj oblasti. Ponovo su granatirani Harkov i okolina Odese.

Pogođen je tržni centar u kojem je bilo više od hiljadu ljudi, kaže ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, dok je desetoro poginulo. NATO najavljuje da će sedam puta povećati broj vojnika za brzo delovanje – na 300.000.
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće hitan sastanak o Ukrajini.
Kako prenose RIA Novosti, hitan sastanak SB UN zatražio je stalni predstavnik Ukrajine pri toj organizaciji Sergej Kisilica.
Ukrajinske vlasti pozvale su stanovnike Lisičanska da hitno napuste grad, zbog sve intenzivnijih napada ruskih snaga. Presečena je glavna logistička ruta od Bahmuta prema Lisičansku. Druga, preko Severska, pod stalnim je udarom ruske artiljerije. Vode se ulične borbe.
Načelnik Luganske oblasti Sergij Gajdaj kaže da je situacija u gradu vrlo teška. Tvrdi da je najmanje osam civila poginulo, a 21 je ranjen u ruskom raketnom napadu dok su uzimali vodu sa rezervoara. 
Ruska hakerska grupa "Kilnet" preuzela je u ponedeljak odgovornost za DDOS sajber napad na Litvaniju, rekavši da je to odgovor na odluku Vilnjusa da blokira tranzit robe na osnovu sankcija EU. 
Rusko ministarstvo odbrane saopštava da je u jučerašnjem raketnom napadu na Kijev pogođena ukrajinska fabrika "Artem", u kojoj se proizvodila municija za raketne sisteme. Moskva tvrdi da su sve četiri ruske rakete stigle do cilja, demantujući Kijev da su pogodili stambenu zgradu.
"Kijev je pokušao da presretne ruske rakete PVO naoružanjem stacioniranim u gradu. Ukrajinski sistemi S-300 i Buk-M1 ispalili su više od deset raketa. Zbog neuspeha u koordinaciji sa radio-vezom u urbanim sredinama, ukrajinski 'buk' oborio je dve rakete sistema S-300. Po svoj prilici, jedan projektil pao je na stambenu zgradu", napominje portparol Igor Konašenkov.
Moskva je osam grčkih diplomata proglasila za persone non grata i dala im osam dana da napuste zemlju.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je pozvalo grčkog ambasadora da protestuje zbog, kako je nazvalo, "politike konfrontacije Atine sa Rusijom, uključujući snabdevanje oružjem i vojnom opremom režima u Kijevu".
Lideri Grupe sedam (G7) najrazvijenijih zemalja sveta poručili su sa današnjeg samita u nemačkom gradu Elmanu da će nastaviti da pružaju finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku Ukrajini i da će biti uz tu zemlju koliko god bude potrebno. 
Rat u Ukrajini, kao najveća bezbednosna kriza u svetu nakon Drugog svetskog rata, glavna je tema dvodnevnog samita NATO-a u Madridu. Na dnevnom redu je i novi Strateški koncept Alijanse.
Finska i Švedska učestvovaće na samitu kao zemlje partneri. Prethodno će se lideri tih zemalja sastati s turskim predsednikom Erdoganom. Ankara i dalje blokira njihovo članstvo u NATO-u, tvrdeći da pružaju utočište članovima Radničke partije Kurdistana. Ankara se neće pridružiti ni sankcijama protiv Rusije.
Predsednik Rusije Vladimir Putin prihvatio je poziv Indonezije da u novembru učestvuje na samitu G20 na Baliju. Još nije odlučeno da li će otputovati u Indoneziju ili će učestvovati u nekom drugom formatu, saopštava Kremlj.
Iako su neki zapadni lideri negodovali zbog najavljenog učešća Putina, šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ne misli da zbog toga treba bojkotovati samit.

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan:SB UN: Grupa zemalja traži istragu o Kremenčuku, Rusija objavila koordinate štabova i institucija SAD i NATO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2022

Sto dvadeset peti dan rata u Ukrajini. Kijev tvrdi da su ruske rakete ubile najmanje 18 civila u Lisičansku i Kremenčuku a da su desetine povređene. Lideri država članica G7 poručili su da će biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno. Predsednik Rusije Vladimir Putin prihvatio je poziv Indonezije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.