28. jun  2022. 06.11  →  23.16 | Izvor: Tanjug

Ukrajinska kriza iz dana u dan:SB UN: Grupa zemalja traži istragu o Kremenčuku, Rusija objavila koordinate štabova i institucija SAD i NATO

MOSKVA, KIJEV -

Sto dvadeset peti dan rata u Ukrajini. Kijev tvrdi da su ruske rakete ubile najmanje 18 civila u Lisičansku i Kremenčuku a da su desetine povređene. Lideri država članica G7 poručili su da će biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno. Predsednik Rusije Vladimir Putin prihvatio je poziv Indonezije da u novembru učestvuje na samitu G20 na Baliju. 

Ruska vojska nastavlja raketne napade u istočnoj Ukrajini. Posle zauzimanja Severodonjecka, sve snage usmereva - na susedni Lisičansk - poslednje uporište ukrajinskih trupa u Luganskoj oblasti. Ponovo su granatirani Harkov i okolina Odese.

ukrajina,donjeck,marijupolj

Pogođen je tržni centar u kojem je bilo više od hiljadu ljudi, kaže ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, dok je desetoro poginulo. NATO najavljuje da će sedam puta povećati broj vojnika za brzo delovanje - na 300 hiljada.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće hitan sastanak o Ukrajini.

Kako prenose RIA Novosti, hitan sastanak SB UN zatražio je stalni predstavnik Ukrajine pri toj organizaciji Sergej Kisilica.

Rat u Ukrajini, kao najveća bezbednosna kriza u svetu nakon Drugog svetskog rata, glavna je tema dvodnevnog samita NATO-a u Madridu. Na dnevnom redu je i novi Strateški koncept Alijanse.

Finska i Švedska učestvovaće na samitu kao zemlje partneri. Prethodno će se lideri tih zemalja sastati s turskim predsednikom Erdoganom. Ankara i dalje blokira njihovo članstvo u NATO-u, tvrdeći da pružaju utočište članovima Radničke partije Kurdistana. Ankara se neće pridružiti ni sankcijama protiv Rusije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin prihvatio je poziv Indonezije da u novembru učestvuje na samitu G20 na Baliju. Još nije odlučeno da li će otputovati u Indoneziju ili će učestvovati u nekom drugom formatu, saopštava Kremlj.

Iako su neki zapadni lideri negodovali zbog najavljenog učešća Putina, šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ne misli da zbog toga treba bojkotovati samit.

23.15 - SB UN: Grupa zemalja traži istragu o Kremenčuku

Predstavnici SAD, Velike Britanije, Francuske, Albanije, Norveške, Irske i Ukrajine u Savetu bezbednosti UN pozvali su na objektivnu i nezavisnu istragu o incidentu koji se u ponedeljak dogodio u gradu Kremenčuku u centralnoj Ukrajini, kada su ruske snage pogodile tržni centar u kojem se nalazilo više od 1.000 ljudi.

22.30 - Putin u Tadžikistanu, prvi put van zemlje od početka rata

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u razgovoru sa tadžikistanskim kolegom Emomalijem Rahmonom po dolasku u Dušanbe da mu je drago što je u poseti prijateljskoj zemlji.

20.12 - Stoltenberg najavio paket pomoći Ukrajini na samitu NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg najavio je danas uoči početka samita Alijanse u Madridu da će se zemlje članice dogovoriti o sveobuhvatnom paketu pomoći Ukrajini kako bi pomogle toj zemlji da "održi pravo na samoodbranu".

18.54 - Rusija objavila koordinate štabova i institucija SAD i NATO

Ruska svemirska agencija Roskosmos objavila je danas geografske koordinate vojnih štabova zapadnih zemalja, uključujući američki Pentagon i mesto održavanja današnjeg samita NATO, uz upozorenje da zapadni satelitski operateri rade za neprijatelja Rusije - Ukrajinu.

16.05 - Lavrov: Što više Zapad šalje oružje Ukrajni, duže će trajati sukob

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da, što više zapadne zemlje šalju oružje Ukrajini, to će duže trajati sukob.

12.26 - Peskov: Ako Zapad ograniči cene gasa, moguća revizija ugovora

Zvanični Kremlj je saopštio danas da bi ruski gasni gigant Gasprom mogao da traži reviziju svojih ugovora o isporukama ako zapadne zemlje uvedu ograničenje cena za uvoz ruskog gasa, javlja Rojters.

10.42 - Rusija: Uništeno skladište u Kremenčuku, požar u tržnom centru

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije u Kremenčuku u ponedeljak uništile skladište naoružanja i municije, a da je detonacija municije izazvala požar u obližnjem tržnom centru koji nije radio.

10.38 - Iz Ukrajine beže i iskusni strani borci

Brojni strani dobrovoljci koji su se već borili u Avganistanu ili Iraku sve više napuštaju Ukrajinu, jer su šokirani brutalnošću kojom se tamo vodi rat, prenosi bečki dnevnik "Kronen cajtung" reportažu francuske agencije AFP.

10.07 - Ukrajina tvrdi da je Rusija do sada izgubila više od 35.000 vojnika

Od početka invazije na Ukrajinu 24. februara gubici Ruske Federacije premašili su 35.000 ljudi, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

09.46 - Ukrajina: Raketni napad na Nikolajev, troje poginulih u Očakovu

Ruske snage izvele su raketni napad na Nikolajev i gađale Očakov, na jugu Ukrajine, saopštio je danas načelnik regionalne uprave Vitalij Kim.

09.04 - DNR: U ukrajinskom granatiranju poginulo pet civila

U ukrajinskim granatiranju samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) tokom proteklog dana poginulo je pet civila, a ranjeno je još 24, saopštila su zvaničnici DNR a prenosi TASS.

07.19 - Broj žrtava napada u Kremenčuku raste, najmanje 18 poginulih

Vatrogasci i vojnici tragaju danas za preživelima u ruševinama tržnog centra u ukrajinskom gradu Kremenčuku, nakon što je u ruskom raketnom udaru ubijeno najmanje 18 ljudi.

06.59 - Ukrajina: Ruske snage napadaju Lisičansk

Ruske snage napadaju u pravcu Lisičansk, posebno na južno predgrađe i rafineriju nafte, saopštio je jutros generalštab Ukrajine.