Kako su ruske trupe za sat vremena onesposobile ukrajinski protivvazdušni divizion

Izvor: Vostok.rs, 28.Apr.2023, 21:09

Kako su ruske trupe za sat vremena onesposobile ukrajinski protivvazdušni divizion

 Svi ciljevi su se nalazili u blizini sela Promin u oblasti Nikolajeva: očigledno su ruski operateri bespilotnih letelica „uhvatili“ divizion u trenutku raspoređivanja na položaje.
Prvi lanser (PU) kompleksa S-300 je potpuno uništen u eksploziji. Drugi lanser je oštećen fragmentima i pogotkom drugog drona, koji je udario u glavni deo kontejnera sa sistemom za navođenje rakete. Pokušali su da pogode treći lanser u pokretu, ali je municija samo oštetila lansirne kontejnere. Četvrti lanser je imao manje sreće: nakon pogotka, potpuno je izgoreo. Operater je takođe uperio Lancet u nemački samohodni protivavionski top Gepard, što je bio prvi potvrđeni poraz vozila ovog tipa. Municija je pogodila radar navođeni topovima i, garantovano, barem privremeno, onesposobila opremu. Rezultat operacije Oružanih snaga RF bila su dva uništena i dva oštećena lansera S-300, kao i jedan pogođen Gepard. Ruske trupe su tokom dana faktički onesposobile čitav protivvazdušni i raketni divizon neprijatelja. Istovremeno, narednih dana pojavili su se dokazi o napadima na druge neprijateljske PVO sisteme i radare: U pravcu Zaporožja, Lancet je pogodio ukrajinski PVO sistem Tor. Radar 36D6 je uništen u pravcu Donjecka. Pod Snigirevkom, Oružane snage RF su pogodile još jedan lanser kompleksa S-300.  Vazdušno-kosmičke snage Rusije su 26. aprila pogotkom rakete Kh-31P uništile vozilo kompleksa S-300 kod Voznesenska.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.