Gardista SAD osumnjičen za curenje dokumenata pred sudom; Šta se o njemu dosad zna?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2023, 08:38

Gardista SAD osumnjičen za curenje dokumenata pred sudom; Šta se o njemu dosad zna?

Pripadnik Vazduhoplovstva Nacionalne garde Masačusetsa Džek Tešera (Jack Teixeira) pojavice se danas pred sudom u Bostonu, nakon hapšenja zbog sumnji da je povezan sa curenjem poverljivih američkih vojnih obaveštajnih podataka o ratu u Ukrajini, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Tešeru (21) je u četvrtak uhapsio FBI u njegovoj porodičnoj kuci u Dajtonu, u ruralnom delu savezne države Masačusets.

Video >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << snimci sa televizijskih kanala u SAD prikazali su dobro naoružane pripadnike bezbednosnih snaga u Masačusetsu kako sprovode mladića odevenog u sivu majicu i crveni šorts do vozila.

Američki državni tužilac Merik Garland saopštio je da je osumnjičeni priveden bez incidenata.

On je identifikovan kao vođa onlajn grupe za razmenu poruka, u kojoj su se poverljivi američki dokumenti prvi put pojavili.

Tešera je bio raspoređen kao IT specijalista u obaveštajnom krilu Nacionalne garde vazduhoplovnih snaga Masačusetsa, a bio je i ključni član grupe na internetu od oko 30 ljudi sa kojima je delio zajednička interesovanja za oružje i video-igre, a kako mu se stavlja na teret, i strogo poverljive podatke.

Tek kada se obaveštajni materijal pojavio van ove grupe za komunikaciju, zvaničnici Pentagona su saznali za curenje, što je podstaklo masovnu akciju potrage za odgovornima.

Navodi se da je Tešera, koji se prema službenoj evidenciji pridružio Nacionalnoj gardi 2019. godine i imao niži čin, gajio skepticizam politici vlade, ali njegovi prijatelji kažu da on nije ni uzbunjivač, niti strani agent, prenosi BBC.

Portparol Ministarstva odbrane SAD brigadni general Pat Rajder izjavio je da je curenje bilo "namerno krivično delo".

Pentagon je saopštio da ce preispitati način na koji se poverljive informacije distribuiraju, ali portparol je rekao da je "u prirodi" američke vojske da mladim pripadnicima vojske poverava visok nivo odgovornosti.

Počevši od pre nekoliko meseci, najmanje 50, ali možda i više od 100 poverljivih dokumenata postavljeno je na Diskord - internet platformu za komunikaciju, popularnu među ljubiteljima video-igara.

Analitičari su ocenili da je to najveća obaveštajna krađa podataka u SAD još otkako je Vikiliks objavio više od 700.000 dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša.

Džek Tešera: Šta se o njemu dosad zna

Osumnjičeni za curenje informacija koje je uznemirilo SAD i njihove saveznike imenovan je kao pripadnik Vazduhoplovne Nacionalne garde Džek Daglas Tešera (21).

U grupi za ćaskanje pod nazivom "Thug Shaker Central" na Discordu - popularnoj društvenoj mreži - navodno je bio poznat kao "OG".

Tešera se sada suočava sa optužbama po Zakonu o špijunaži, prenosi BBC.

Tešera je 2020. diplomirao srednju školu u svom rodnom gradu Nort Dajton, u saveznoj državi Masačusets.

Godinu dana pre toga prijavio se u Nacionalnu gardu vazduhoplovstva Masačusetsa, koja je rezerva američkog vazduhoplovstva, pridruživši se 102. obaveštajnom krilu.

Tešera je prošlog jula unapređen u avijatičara 1. klase, relativno niži položaj, i bio je raspoređen u bazu nacionalne garde Otis, u zapadnom Kejp Kodu.

Prema službenom dosijeu, bio je u Ciber Transport Sistems, čije osoblje je bilo odgovorno za upravljanje globalnom komunikacionom mrežom Vazduhoplovstva.

Tešerin dosije ne sugeriše da je imao bilo kakav angažman u inostranstvu.

Vojna služba je u tradiciji njegove porodice. Tešerin očuh se penzionisao posle 34 godine vojne službe, navodi "Vašington post".

Tešerina majka je ranije radila u neprofitnim organizacijama fokusiranim na veterane, kao i u Odeljenju za usluge veterana Masačusetsa, pokazuju javni podaci koje navode američki mediji. Ona je svake godine objavljivala fotografije porodice za Dan boraca.

Druge fotografije na društvenim mrežama prikazuju Tešeru sa dva porodična psa i kako se vozi u terenskim vozilima.

Navodno je bio poznat kao vođa Discord sobe za ćaskanje samo po pozivu, koja je stvorena 2020.

"Thug Shaker Central" je obuhvatao otprilike 20 do 30 članova, uglavnom mladića, iz raznih zemalja.

"Vašington post" je izvestio da je grupa razmenjivala "meme, uvredljive šale i besposleno čavrljanje", zajedno gledala filmove i zajedno se molila.

Član čet-grupe rekao je da je Tešera bio mlad, harizmatični entuzijasta za oružje. Drugi članovi rekli su američkim medijima da je Tešera bio stariji od većine u grupi i da je izgleda želeo da ih impresionira. Jedan od njih je za "Njujork tajms" rekao: "On je bio čovek, mit. I bio je legenda. Svi su poštovali ovog tipa."

Kako prenosi "Vašington post", Tešera je grupi rekao da radi u objektu u kojem su telefoni zabranjeni.

Navodno je koristio razna korisnička imena na mreži, kao što su TheEkcaliburEffect, Jackdjdtek i TekKilledIou.

Prethodno je napisao verzije osetljivih informacija i podelio ih u sobi za ćaskanje.

Međutim, fotografije fajlova počeo je da deli nakon što je postao frustriran kada drugi članovi čet-grupe nisu obraćali pažnju.

Jednom prilikom poslao je besnu poruku grupi, žaleći da budu više zainteresovani za jutjub video zapise.

"Bio je uznemiren i u više navrata je rekao, ako vi momci nećete da komunicirate sa njima (fajlovi), prestaću da ih šaljem", rekao je neidentifikovani član grupe za medije.

Jedan tinejdžer u grupi imao je teoriju o tome zašto je Tešera podelio dokumente.

"Ovaj momak je bio hrišćanin, antiratni, samo je želeo da obavesti neke od svojih prijatelja o tome šta se dešava", rekao je on za "Njujork tajms".
Pogledaj vesti o: FBI

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VIDEO: Gardista SAD osumnjičen za curenje tajnih dokumenata Pentagona danas pred sudom

Izvor: Radio 021, 14.Apr.2023

Pripadnik Vazduhoplovstva Nacionalne garde Masačusetsa Džek Tešera pojaviće se danas pred sudom u Bostonu, nakon hapšenja zbog sumnji da je povezan sa curenjem podataka o ratu u Ukrajini.

Nastavak na Radio 021...

Gardista SAD koji se sumnjiči za curenje dokumenata danas pred sudom

Izvor: Blic, 14.Apr.2023

Pripadnik Vazduhoplovstva Nacionalne garde Masačusetsa Džek Tešera pojaviće se danas pred sudom u Bostonu, nakon hapšenja zbog sumnji da je povezan sa curenjem poverljivih američkih vojnih obaveštajnih podataka o ratu u Ukrajini, prenosi BBC.

Nastavak na Blic...

Kako je 21-godišnjak imao pristup tajnim dokumentima SAD?

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Apr.2023

Američke vlasti uhapsile su 21-godišnjeg stručnjaka za informacione tehnologije po imenu Jack Teixeira zbog sumnje da je objavio visoko povjerljive vojne dokumente o ratu u Ukrajini i drugim najvažnijim pitanjima nacionalne sigurnosti. Vjeruje se da je curenje počelo na društvenoj mreži pod nazivom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.