DŽEK U ZATVORSKOM ODELU I OKOVIMA: Najveća obaveštajna krađa podataka još od Vikiliksa, otkriveno koga su špijunirale SAD

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Apr.2023, 17:57

DŽEK U ZATVORSKOM ODELU I OKOVIMA: Najveća obaveštajna krađa podataka još od Vikiliksa, otkriveno koga su špijunirale SAD

Njegovom saslušanju prisustvuje i troje članova njegove porodice, ali njihov identitet za sada nije poznat, piše CNN.

Džek Tejšejra osumnjičen da je odao poverljive vojne obaveštajne podatke u slučaju koji je uzdrmao svetsku javnost upravo je izveden pred sud u Bostonu.

U sudnicu je ušao u zatvorskom odelu i sa okovima na nogama.

Sudije su prema poslednjim informacijama odlučile da ostane u pritvoru do daljnjeg. Optužen je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da je za nezakonito uzimanje i zadržavanje poverljivih dokumenata i materijala.

Jack Teixeira, the suspect arrested in connection with a massive US classified documents leak, has been charged with unauthorized detention and transmission of national defense information, as well as unauthorized removal of classified information and defense materials. pic.twitter.com/bQjic7swIO

— NEXTA (@nexta_tv) April 14, 2023

Podsetimo, FBI je Tejšejra priveo tokom jučerašnjeg dana, a njegovo hapšenje usledilo je nakon brze potrage američke vlade za identitetom onoga koji je postavio poverljive dokumente na platformu društvenih medija popularnu među video igračima.

Američki generalni tužilac, Merik Garland, rekao je da je FBI stavio lisice Tešeiri u vezi sa "istragom o nedozvoljenom oduzimanju, zadržavanju i slanju poverljivih informacija o nacionalnoj odbrani".

Jack Teixeira, Pentagon leaker, arrested. As Brian Kilmeade said, “We can get intel, we just can’t hold it.” Speaks volumes, and the whole world knows it. pic.twitter.com/LhQNl5rvLQ

— SweetPeaBelle (@SweetPeaBell326) April 13, 2023

Naime, prošle nedelje na internetu su se pojavili poverljivi podaci Pentagona o saveznicima i protivnicima, za koje su analitičari ocenili da je najveća obaveštajna krađa podataka još otkako je Vikiliks objavio više od 700.000 dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša.

U dokumentima se navodilo, između ostalog, da su SAD špijunirale, osim protivnika, i saveznike, da je špijuniran i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, da je izraelski Mosad bio uz demonstrante koji se protive vladinoj reformi pravosuđa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.