GEOPOLITIKA: Energetski konflikt velikih sila

Izvor: BKTV News, 09.Dec.2014, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GEOPOLITIKA: Energetski konflikt velikih sila

Odnosi Rusije i Zapada dovedeni su na najnižu tačku od završetka hladnog rata. Konflikt u Ukrajini, sankcije EU prema Rusiji, aktiviranje NATO-a prema Rusiji, kao i politički konflikt oko „Južnog toka“ uticale su da Balkan trpi neplaniranu materijalnu štetu.

 
Rusija je donedla odluku da obustavlja gasni „Južni tok” zbog Bugarske koja >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << se pokorila stavovima EK. Takva ruska odluka otežava energetsku stabilnost Balakna i većeg dela Evrope, a Srbiju dovodi u energetsku neizvesnost. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi bilo veoma štetno ukoliko se ne realizuje projekat „Južni tok“, jer bi Srbija ostala bez alternativnog pravca za dovod gasa.
„Bila bi velika šteta za sve, od Rusije preko zemalja našeg regiona do cele Evropske unije“, kaže ministar Dačić, i dodaje da izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska nije zamena za „Južni tok“, jer Bugarska takođe nema drugi provod gasa osim iz Rusije. Energetski i politički prodor Rusije na Balkan smeta pre svega SAD i NATO, a u Evropskoj uniji Nemačkoj, koja sebe vidi kao ekonomskog protektora Balkana. Ovu tezu potvrđuje stav kancelarke Angele Merkel koja je u intervjuu za list „Velt am Zontag“ optužila Moskvu da pokušava da učini zemlje zapadnog Balkana ekonomski i politički zavisnima od Rusije, kako bi u tom regionu povećala svoj uticaj. Nemačka je sama strateški partner Rusije, ali pod uticajem ukrajinske krize i autoriteta SAD i NATO-a menja se i politički stav Nemačke.
Merkelova je optužila Rusiju da se meša u unutrašnje poslove određenih zemalja koje žele da imaju bliskije odnose sa Evropskom unijom i saopštila da je NATO pripravan za vid esklacije na realciji Rusija-Ukranija ili drugih država koje gravitiraju oko Rusije i EU.
Pre odluke oko odustajanja od „Južnog toka”, pritisak na Rusiju i navodno njen uticaj na Balkan saopštio je tabloid „Špigl” tokom novembra. „Vlada u Moskvi pokušava da Srbiju tešnje veže za sebe kroz vojnu sradnju i isporuku gasa. Putinov cilj je da balkanske države može tako da stavi pod pritisak da se one ili distanciraju od članstva u EU ili da kao članovi proruski utiču na EU-odluke“, piše „Bild“.
Zaoštravanje odnosa Rusije i EU, odnosno Nemačke, bio je signal grupe od 60 istaknutih Nemaca koji su zatražili od svoje zemlje i Zapada da započnu dijalog s Rusijom, verujući da je to osnova obezbeđivanja mira u Evropi, a ne dalja izolacija Moskve koja je „opasna za svet“. Peticiju „Novi rat u Evropi? Ne u naše ime!“ potpisali su Nemci iz raznih oblasti – politike, ekonomije, kulture i medija, uključujući bivšeg kancelara Nemačke Gerharda Šredera i reditelja Vima Vendersa.
Srbija ima mali manevarski prostor za uticaj, ali može kao država koja će od januara 2015. godine predsedavati OEBS-om da vodi jednu ravnotežnu diplomatiju koja će relaksirati odnose EU i Rusije ne smao oko ukrajinske krize već i odnosa u Evropi.
Tomislav Kresović
The post GEOPOLITIKA: Energetski konflikt velikih sila appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.