Izvor: RTS, 20.Jun.2022, 05:56

Eksplozije u Odesi; Peskov: Sankcije sprečavaju isporuke gasa Nemačkoj

Sto sedamnaesti dan rata u Ukrajini. Eksplozije su potresle Odesu, a u raketnom napadu je uništeno skladište hrane, saopštila je ukrajinska vojska. Zapadne sankcije prema Rusiji sprečavaju isporuke ruskog gasa Nemačkoj preko gasovoda Severni tok, tvrdi portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Generalani sekretar NATO-a Jens Stoltenberg smatra da bi rat mogao potrajati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godinama.
Kancelarija Donjecke narodne republike, koja je proglasila nezavisnost, saopštila je da je centar Donjecka napadnut granatama, kao i tri sela u toj oblasti na istoku Ukrajine.

Sa druge strane, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Vadim Denisenko tvrdi Rusija pokušava da Harkov učini gradom na prvoj liniji fronta.
"Situacija severno od Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini, prilično je teška, jer ruske snage pokušavaju da se približe kako bi ponovo granatirale grad", kaže Denisenko.
Dok Ministarstvo odbrane Rusije naglašava da se ofanziva u Severodonjecku uspešno odvija, dok su civili koji se nalaze u skladištu fabrike "Azot" u tom gradu u Luganskoj oblasti odbili su da se evakuišu.
Prema podacima lokalne administracije, u "Azotu" se nalazi 568 osoba, među kojima je trideset osmoro dece.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u svom noćnom video-obraćanju da očekuje da ruska vojska pojača napade dok Kijev čeka odluku Evropske unije o dodeli Ukrajini statusa zemlje kandidata. 
Poslanici ukrajinskog parlamenta, Vrhovne rade, izglasali su povlačenje zemlje iz niza sporazuma unutar Zajednice nezavisnih država (ZND), kao i zakon kojim se zabranjuje ruska muzika.
Kako se navodi u obrazloženju zakona, radi se o potpunoj i neograničenoj zabrani javnog nastupa, javnog prikazivanja, javnih demonstracija, javnog oglašavanja fonograma, emitovanja muzičkih spotova pevača koji su nakon 1991. godine bili državljani Ruske Federacije.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da bi snabdevanje ukrajinskih trupa najsavremenijim naoružanjem povećalo šanse za ponovno stavljanje pod kontrolu istočnog regiona Donbasa, napominjući da se treba spremiti na to da bi rat mogao da traje godinama.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Zelenski očekuje još jače napade ruske vojske, sastanak EU o blokadi ukrajinskih žitarica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2022

Sto sedamnaesti dan rata u Ukrajini. Granate i snažne eksplozije u centru Donjecka. Vrhovna rada odobrila povlačenje iz niza sporazuma koje je Ukrajina bila prihvatila u okviru Zajednice nezavisnih država. Generalani sekretar NATO-a Jens Stoltenberg smatra da bi rat mogao potrajati godinama...Kancelarija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.