20. jun  2022. 06.08  →  23.45 | Izvor: RTS, Tanjug

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Zelenski očekuje još jače napade ruske vojske, sastanak EU o blokadi ukrajinskih žitarica

KIJEV -

Sto sedamnaesti dan rata u Ukrajini. Granate i snažne eksplozije u centru Donjecka. Vrhovna rada odobrila povlačenje iz niza sporazuma koje je Ukrajina bila prihvatila u okviru Zajednice nezavisnih država. Generalani sekretar NATO-a Jens Stoltenberg smatra da bi rat mogao potrajati godinama.

Kancelarija Donjecke Narodne Republike, koja je proglasila nezavisnost, saopštila je da je centar Donjecka napadnut granatama, kao i tri sela u toj oblasti na istoku Ukrajine.

ukrajina,donjeck,marijupolj

Sa druge strane, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Vadim Denisenko tvrdi Rusija pokušava da učini da Harkov bude grad na prvoj liniji fronta.

"Situacija severno od Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini, prilično je teška, jer ruske snage pokušavaju da se približe kako bi ponovo granatirale grad", kaže Denisenko.

Dok Ministarstvo odbrane Rusije naglašava da se ofanziva u Severodonjecku uspešno odvija, dok su civili koji se nalaze u skladištu fabrike "Azot" u tom gradu u Lugasnkoj oblasti odbili su da se evakuišu.

Prema podacima lokalne administracije, u "Azotu" se nalazi 568 osoba, među kojima je trideset osmoro dece.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u svom noćnom video-obraćanju da očekuje da ruska vojska pojača napade dok Kijev čeka odluku Evropske unije o dodeli Ukrajini statusa zemlje kandidata.

Poslanici ukrajinskog parlamenta, Vrhovne rade izglasali su povlačenje zemlje iz niza sporazuma unutar Zajednice nezavisnih država (ZND), kao i zakon kojim se zabranjuje ruska muzika.

Kako se navodi u obrazloženju zakona, radi se o potpunoj i neograničenoj zabrani javnog nastupa, javnog prikazivanja, javnih demonstracija, javnog oglašavanja fonograma, emitovanja muzičkih spotova pevača koji su nakon 1991. godine bili državljani Ruske Federacije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da bi snabdevanje ukrajinskih trupa najsavremenijim naoružanjem povećalo šanse za ponovno stavljanje pod kontrolu istočnog regiona Donbasa, napominjući da se treba spremiti na to da bi rat mogao da traje godinama.

23.43 - Moskva: Granatiranje Harkova izvodi vojska Ukrajine

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije tvrdi da ukrajinska vojska granatira civilne ciljeve u Harkovu koji je pod kontrolom Kijeva kako bi ruske snage bile optužene za napade na civile.

15.00 - Rusija: Napad na gasne platforme mogao bi da nanese štetu Odesi

Napad Ukrajine na crnomorske gasne platforme mogao je da izazove veliku katastrofu i da nanese štetu Odesi, izjavila je danas ruska senatorka Olga Kovitidi.

14.17 - Trećina zemalja EU zalaže se za nov paket sankcija Rusiji

Nekoliko zemalja Evropske unije se zalaže za početak rada na novom paketu sankcija protiv Rusije i Belorusije zbog napada na Ukrajinu i takođe žele da daju veću vojnu podršku Kijevu, prenosi Rojters pozivajući se na diplomate i nacrt dokumenta.

11.57 - EU produžila sankcije usvojene zbog aneksije Krima

Savet EU produžio na još godinu dana sankcije koje je uvela EU kao odgovor na nezakonitu aneksiju Krima i grada Sevastopolja od strane Ruske Federacije.

07.48 - Danas sastanak ministara EU o blokadi ukrajinskih žitarica

Ministri spoljnih poslova Evropske unije danas će na sastanku u Luksemburgu raspravljati o mogućnostima i načinima oslobađanja miliona tona žitarica blokiranih u Ukrajini zbog ruske blokade luka u Crnom moru.

07.19 - Ukrajinske snage granatirale područje Suzemka

Guverner Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz objavio je jutros na Telegram kanalu da su ukrajinske snage granatirale civilno područje Suzemka, da je u tom napadu ranjena jedna osoba i potvrdio da su delimično prekinute isporuke električne energije.

07.13 - Zelenski: Rusija će sledeće nedelje intenzivirati napade

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da očekuje da će Rusija pojačati napade na tu zemlju, jer Kijev čeka odluku Evropske unije o tome da li će mu dodeliti status zemlje kandidata za članstvo u EU.

Tagovi