Dan D za Zelenskog

Izvor: B92, 14.Dec.2023, 10:51

Dan "D" za Zelenskog

Ukrajinskom predsedniku sedmica je loše počela posetom Americi, a današnji dan bi mogao postati još gori, pišu mediji.

Reč je o tome, navodi Index, da se u Briselu danas odlučuje o pregovorima Ukrajine za članstvo u EU čemu se oštro protivi jedna članica Unije – Mađarska.

"Mi smo glas zdravog razuma u Evropi", rekao je mađarski premijer Viktor Orban uoči samita pa dodao: "Rat, korupcija, veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poljoprivredni sektor i loše postupanje s mađarskom manjinom diskvalifikujuu Ukrajinu od skorog pridruživanja EU."

Na dnevnom redu dvodnevnog samita u Briselu je simboličan poziv Ukrajini da započne službene pregovore, zajedno s obećanim iznosom od 54 milijarde evra iz fondova EU za snabdevanje ukrajinske ekonomije do 2024. i dodatnih 24 milijarde evra vojne pomoći.

Ali, mađarski prigovori prete da će lošu sedmicu učiniti još groom za ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Njegova poseta Vašingtonu nije uspela da osigura 61 milijardu dolara američkih vojnih sredstava. Blokirali su ih republikanski zastupnici.

"Ako ne bude pozitivnih vesti iz Brisela, to će značiti da je Putin stavio veto na ovu odluku", upozorio je ukrajinski čelnik, direktno optuživši Budimpeštu da im stoji na putu.

Iako je Orban sinoć ponovio da Ukrajina od njega neće dobiti ono što traži, sinoć su počele da se pojavljuju naznake mogućeg kompromisa.

Tako je Evropska komisija objavila da će deblokirati oko 10.2 milijarde evra od više od 30 milijardi sredstava EU za Mađarsku koja su bila zamrznuta zbog zaostajanja u vladavini prava. To je, navodno, bio Orbanov uslov.

Zelenskom je očajnički potreban napredak na samitu EU i pokušao je da zvuči optimistično tokom posete Norveškoj.

Kako bi izašao u susret Budimpešti, ukrajinski parlament prošle sedmice je doneo zakon kojim se Mađarima i drugim manjinama garantuje pravo studiranja na sopstvenom jeziku. Također je usvojen novi ukrajinski antikorupcioni zakon, koji zahteva EU, čime je Orbanova vlada lišena dela “municije” protiv Kijeva.

Doduše, niko u Briselu ne sugeriše da je Ukrajina spremna da se pridruži EU sutra. Početak pregovora o članstvu simboličan je čin solidarnosti sa tom zemljom koja se skoro sve gdoine brani od Rusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.