Crna Gora usvojila rezoluciju o genocidu

Izvor: B92, 30.Jul.2022, 21:06

Crna Gora usvojila rezoluciju o genocidu

Crnogorska skupština usvojila je danas Rezoluciju kojom se osuđuje agresija na Ukrajinu,

Protiv nje su glasali samo poslanici Demokratskog fronta, Ujedinjene i Prave Crne Gore.

Na Rezoluciju je poslanik Demosa Miodrag Lekić podneo šest amandmana, a Marko Milačić (Prava Crna Gora) sedam, ali nijedan nije prihvaćen.

Skupština je usvojila i Rezoluciju o genocidu u Pivi i Velici.

Za Rezoluciju je glasalo 40 poslanika, tri su bili protiv, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a 28 uzdržanih.

Predlog rezolucije o genocidu u Pivi i Velici podnela je Demokratska Crna Gora, a poslanik Momo Koprivica je u obrazloženju ranije rekao da su Piva i Velika prošle kroz stradanje i raspeće.

“Pivske i veličke žrtve ugrađene su u večni temelj slobode i dostojanstva našeg naroda”, rekao je.

On je tada rekao da Rezolucija daje konkretne podsticaje da država preduzme određene mere:

“Da se 7. jun i 28. jul ustanove za dane sećanja na žrtve nacifašizma u Pivi i Velici. Drugo - da se formira mešovita državna komisija, čiji bi zadatak bio prikupljanje i temeljna obrada činjenica i dokumentacione i druge građe, kako bi se dodatno rasvetilili ovi zločini i popisala imena žrtava”.

Rezolucija je, kako je rekao, i podsticaj da vlada planira izgradnju memorijalnih centara u Pivi i Velici, kao i da se ovim zločinima nađe mesto u nastavnim programima.

Predsjdnik Odbora za ljudska prava i slobode Jovan Vučurović (DF) je rekao da je rasprava o ovom dokumentu važna, jer se o ovim zločinima nije dovoljno govorilo.

Inače, današnja sednica parlamenta bila je zakazana u podne, ali je bez bilo kakvih objašnjenja počela sa četiri sata zakašnjenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Pivo

Nastavak na B92...






Povezane vesti

USVOJENA REZOLUCIJA O GENOCIDU U PIVI I VELICI Crnogorska skupština osuđuje agresije na Ukrajinu

Izvor: Blic, 30.Jul.2022

Crnogorska skupština usvojila je danas Rezoluciju kojom se osuđuje agresija na Ukrajinu, protiv koje su glasali samo poslanici Demokratskog fronta, Ujedinjene i Prave Crne Gore.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.