Izvor: TvojPortal.com, 22.Jun.2012, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demokrate traže rasplet

Izvor:novosti.rs  URS i DS približili stavove o budućoj vladi, razgovarali Đilas i Dinkić, čeka se konačna odluka Dačića. Funkcioneri DS sada insistiraju da socijalisti hitno preseku na koju će stranu
BORIS Tadić i Mlađan Dinkić u direktnom susretu dogovorili su se da nastave pregovore o zajedničkom formiranju vlade, >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << pa sada Ivica Dačić mora da preseče: ili ide u vlast sa DS i URS, ili pravi pakt sa naprednjacima.

Dragan Đilas u četvrtak posle pregovora sa Mlađanom Dinkićem

Prema procenama iz svih političkih tabora, konačno razrešenje duboke političke agonije moglo bi da se nazre tek za desetak dana. Toliko će, navodno, trebati vremena da se ispeglaju sve nesuglasice između demokrata i regionalista, ali i da Dačić preseče da li će u Tadićevu vladu kao zamenik premijera ili će da postane premijer Srbije u koaliciji sa SNS.
Na pomirenju DS i URS i u četvrtak su radili Dragan Đilas i Mlađan Dinkić, koji su se sreli u jednom kafiću i nastavili konsultacije o mogućim opcijama za budući ministarski kabinet. Njihovi dobri lični odnosi i veliko međusobno uvažavanje mogli bi i konačno da vrate URS u vode starog partnerstva sa DS.
Za razliku od prethodnih dana kada su u demokratskom taboru najviše ćutali, kao da su od juče, zbog preuzete inicijative, ponovo u žiži javnosti:
- Svi potencijalni koalicioni partneri do kraja nedelje moraju konačno da se izjasne da li žele u vladu predvođenu DS ili u onu koju će voditi SNS. Iako se formalno govori da koalicija oko DS vodi pregovore, jasno je i da naprednjaci pokušavaju da naprave većinu - čuli smo od Jelene Trivan, potpredsednice DS.
Ona ubeđuje da je njena stranka učinila sve da se što pre napravi parlamentarna većina:
- Pred naše potencijalne koalicione partnere nismo postavili nikakve kadrovske, ucenjivačke i personalne zahteve, već smo samo insistirali da se izvrše ekonomske reforme, predložili smo planove za ekonomiju i borbu protiv korupcije.
Predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović izjavio je da bi trebalo naredne nedelje da bude jasna situacija oko formiranja vlade:
- Postoje dve varijante. Videćemo koja će pobediti. Očigledno je da se procesi ubrzavaju - rekao nam je Mićunović.
I iz URS poručuju da kabinet mora da se sastavi što pre.
- Situacija u zemlji nalaže hitno rešenje, odnosno formiranje vlade koja će odmah rešavati goruća pitanja kojih ima i u zdravstvu - apelovao je Zoran Stanković, ministar zdravlja.
Lider SNS Aleksandar Vučić kaže nam da će strpljivo čekati socijaliste i da bi vlada koju bi vodile demokrate bila kartkog daha.
- Još jednom pozivam SPS da zajedno formiramo vladu. Ponudili smo im razgovor i sada čekamo njihovu reakciju. Ako budu hteli da idu u koaliciju sa DS i njihovim partnerima, mogu da idu. Narod je želeo promene i drugačiju vlast, ali ako to urade, za nekoliko meseci pobedićemo ih sve zajedno - poručio je Vučić.
Iako se spekulisalo da bi sastanak četvorke - DS, SPS, URS i LDP - trebalo da se održi do kraja ove nedelje, naši izvori nam kažu da još nije sve zrelo za takav sastanak. Jer, svi akteri slažu se da bi posle takvog susreta trebalo izaći pred javnost sa jasnom porukom da postoji skupštinska većina. Plan je, naime, da se odmah nakon takvog dogovora (ako ga bude), zatraži mandat za sastavljanje vlade od predsednika Tomislava Nikolića.
Za Dinkića je, kako saznajemo, najvažnije da se prihvati njegov ekonomski program, koji je već predstavio Tadiću i Dačiću. On je lideru DS preneo da vlada mora što pre da se sastavi i da bi konsultacije trebalo da budu intenzivnije.
Ne sede skrštenih ruku ni u naprednjačkom štabu, koji su ponovili poziv Dačiću da sa njima formira vladajuću većinu. Prema našim informacijama, njihova nezvanična ponuda socijalistima i URS za raspodelu vlasti je izdašnija i očekuju da bi to, uz programska načela, trebalo da prevede Dačića i Dinkića na njihovu stranu.
Ključni adut im je to što su spremni da ustupe premijersku fotelju prvom čoveku SPS, a i za vođu "regionalista" predvideli su jake ekonomske portfelje.
Na polovini zakonskog roka za formiranje vlade, glavni akteri zvanično samo pozivaju da se sve ubrza, ali priznaju da dogovora još nema i da nisu blizu konačnom rešenju.

Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.