SAMIT U TURSKOJ Deklaracija o bezbednosti na Crnom moru pod znakom pitanja

Izvor: Blic, 21.Maj.2017, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAMIT U TURSKOJ Deklaracija o bezbednosti na Crnom moru pod znakom pitanja

Sastankom predstavnika delegacija završen je prvi dan samita Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju u Istanbulu, na kojem je glavna tema rasprave bila deklaracija o bezbednosti na Crnom moru.

Sastanci su bili održani iza zatvorenih vrata ali, kako "Blic" saznaje, ostalo je neizvesno da li će deklaracija uopšte biti usvojena zbog neslaganja na relaciji Rusija - Ukrajina i Jermenija - Azerbejdžan.

Informaciju da je došlo do neslaganja potvrdio je novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i predstavnik delegacije Azerbejdžana koji je naveo da "Jermenijja stopira deklaraciju". Međutim, u delegaciji Jermenije to su negirali.

- To što je rekao predstavnik Azerbejdžana je potpuni nonsens. Sve je još u fazi rasprave i još se dogovaramo - rekao je za "Blic" Edvard Nalbandijan, ministar spoljnih poslova Jermenije.

Sastanku je prisustvovala i delegacija Srbije, na čelu sa ministrom Ivicom Dačićem.

- Nama je ovaj sastanak bitan pre svega zbog projekata koji su mogućnost za razvoj regiona, kao što su razni koridori, a pre svega gasni koridor - rekao je Dačić za "Blic" nakon prve runde sastanaka.

Dačić je prokomentarisao i najnovije izjave albanskih političara o "Velikoj Albaniji".

- Mislim da niko ovde ne gleda pozitivno na to što rade, ali smo rekli da ne želimo da opterećujemo tim problemima, jer je ovo pre svega ekonomska organizacija i ne treba mešati politiku. Srbija će svakako tu biti stabilizirajući faktor.

Danas je Grčka zvanično predala predsedavanje delegaciji Turske, a sutra se očekuje govor turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, kao i dolazak ruskog premijera Dimitrija Medvedeva.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.