ODLOŽENI RAZGOVORI IZMEĐU TURSKE I GRČKE U SEDIŠTU NATO: Jedna zemlja je postavila uslov

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Sep.2020, 20:14

ODLOŽENI RAZGOVORI IZMEĐU TURSKE I GRČKE U SEDIŠTU NATO: Jedna zemlja je postavila uslov

Grčka traži od Evropske unije da uvede sankcije Turskoj.

Pregovori turskih i grčkih zvaničnika u sedištu NATO o tome kako da se izbegne vojna eskalacija u istočnom Sredozemlju odloženi su za kasnije ove nedelje, saopštili su danas izvori iz turskog Ministarstva odbrane.

Vojne delegacije iz dve zemlje članice NATO >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << trebalo je da danas razgovaraju u sedištu NATO u Briselu, ali turski izvori kažu da je sastanak odložen do četvrtka.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu optužio je Grčku za odustanje od sporazuma o održavanju tehničkih pregovora, koji se neće baviti osnovnim teritorijalnim sporom, ali bi moglo da se razgovara o uspostavljanju vruće linije između dve vojske i stalnom korišćenju pomorskih pozivnih znakova.

- Ako Grčka veruje u sebe, ako ima hrabrosti i veruje svojoj tezi, onda neka dođe i sedne za sto - rekao je Čavušoglu na konferenciji za novinare u Ankari.

Iz Atine poručuju da bilo kakvi razgovori zahtevaju odlazak turskih brodova iz spornih voda, a neimenovani grčki izvor rekao je da prisustvo tih brodova dovodi do tenzija i "koncentracije velikog broja vojnih snaga u toj oblasti".

Grčka predsednica Katerina Sakelaropulu rekla je da ta zemlja želi dijalog, ali ne "pod pretnjama, ucenama i provokacijama".

Grčka, takođe, traži od Evropske unije da uvede sankcije Turskoj.

Pregovori, koje je prošle nedelje najavio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, imaju za cilj da sprečavanje eskalacije koja može da proistekne iz incidenata, poput prošlomesečnog sudara grčkih i turskih vojnih brodova.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.