Mirovne snage iz Turske raspoređene na severu KiM se vraćaju u svoju zemlju

Izvor: B92, 06.Sep.2023, 12:35

Mirovne snage iz Turske raspoređene na severu KiM se vraćaju u svoju zemlju

Dodatne mirovne snage iz Turske raspoređene na Kosovu vratiće se u danas u svoju državu, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane.

"Turska nastavlja da doprinosi regionalnom i globalnom miru u okviru zadataka u UN, NATO-u, EU i Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju, kao i u kontekstu bilateralnih odnosa i pomno prati dešavanja na Balkanu, gde postoje zajedničke istorijske i kulturne vrednosti", navodi se u saopštenju turskog ministarstva. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Turska je u junu rasporedila dodatne trupe na Kosovo kao odgovor na zahtev NATO-a nakon nedavnih tenzija na severu.

"Naša vojska je nakon dolaska na Kosovo 6. juna 2023. godine, dala važan doprinos u obezbeđivanju mira na Kosovu od 10. juna do 31. avgusta i uspešno je izvršila svoju misiju", navodi se u saopštenju.

Tenzije na severu Kosova, naseljenom većinom Srbima, počele su 26. maja, kada su novi albanski gradonačelnici Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića ušli u zgrade opština pod pratnjom kosovske policije.

Tome su se usprotivili Srbi koji su protestovali tražeći povlačenje novih gradonačelnika i specijalnih jedinica kosovske policije, za šta su imali i podršku zvaničnog Beograda.

NATO je procenio da su zbog tenzija potrebne dodatne mirovne snage i Turska je obezbedila 500 njenih pripadnika, kao rezervne snage u slučaju dalje eskalacije situacije na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Turska,   Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.