Izvor: Blic, 31.Jan.2018, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron upozorava: Operacija Turske da ne bude opravdanje za INVAZIJU

Francuski predsednik Emanuel Makron upozorio je danas Tursku da njena operacija protiv kurdskih milicija na severu Sirije ne bi trebalo da postane "opravdanje za invaziju" na tu zemlju, poručivši da bi Ankara trebalo da akcije koordiniše sa svojim saveznicima.

Turska je prošle nedelje pokrenula vazdušnu i kopnenu ofanzivu na severozapadnu Siriju, uzevši na nišan kurdsku miliciju Jedinice za zaštitu naroda >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << (YPG) u regionu Afrin, što je otvorilo novi front u sedmogodišnjem sirijskom građanskom ratu i zateglo odnose Turske sa saveznicima u NATO-u.

- Ako se ispostavi da ova operacija postaje nešto što nije borba protiv potencijalne terorističke pretnje po tursku granicu i postane operacija invazije, onda to za nas postaje istinski problem - rekao je Makron u danas objavljenom intervjuu za pariski dnevnik "Figaro".

Francuski predsednik je najavio da će ponovo o tom pitanju razgovarati s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, zaključivši da bi priroda turske operacije trebalo da bude tema razgovora među Evropljanima, ali i šire među saveznicima.

Turska miliciju YPG smatra terorističkom organizacijom i ogrankom Kurdistanske radničke partije (PKK), koja vodi 30-godišnju pobunu na pretežno kurdskom jugoistoku Turske.

SAD i Francuska naoružavaju i obučavaju miliciju na čelu sa YPG u borbi protiv Islamske države u Siriji, napominje Rojters.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Makron upozorava Erdogana: Operacija, ne invazija

Izvor: B92, 31.Jan.2018

Pariz -- Francuski predsednik Emanuel Makron upozorio Tursku da njena operacija protiv kurdskih snaga na severu Sirije ne bi trebalo da postane "opravdanje za invaziju"...Turska je prošle nedelje pokrenula vazdušnu i kopnenu ofanzivu na severozapadnu Siriju, uzevši na nišan kurdsku miliciju Jedinice...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.