Erdogan: Istorijski značaj Turskog toka, zahvalnost Vučiću i Borisovu

Izvor: RTS, 08.Jan.2020, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: Istorijski značaj Turskog toka, zahvalnost Vučiću i Borisovu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan rekao je da je gasovod "Turski tok" projekat od istorijskog značaja za tu zemlju kao i ceo region i zahvalio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Bugarske Bojku Borisovu na učešću u realizaciji ovog projekta.
Erdoan je na svečanoj ceremoniji puštanja u rad deonice gasovoda "Turski tok" u Istanbulu posebno istakao značaj predsednika Rusije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vladimira Putina za koga je rekao da je "glavni arhitekta" koji stoji iza projekta izgradnje "Turskog toka".

Turski predsednik je istakao činjenicu da će više od 31 milijardu kubnih metara gasa prolaziti ispod Crnog Mora od Rusije do Turske bez posrednika te da će milioni domova u 81 provinciji u toj zemlji biti sigurnije snabdevani gasom.
Turska je od Rusije u protekle tri decenije dobijala oko 400 milijardi kubnih metara gasa kao najvećeg snabdevača plavim energentom turskog tržišta.
Evropske zemlje, kao i države u okruženju Turske ali i na zapadnom Balkanu pokazuju veliki ineteres za ovaj projekat, navodi predsednik Turske i podseća na nedavno pušten transanadolijski gasovod "Tanap" koji obezbeđuje energetsku sigurnost za građane Turske sa 16 milijardi kubnih metara gasa.
U planu je da se taj obim isporuke poveća na 24 milijarde kubika gasa.
Turska, kaže, obavlja istraživanja i bušenja na zemlji i u moru a plan ove države je da postane gasno čvorište tog dela sveta.
Erdoan je poručio da nijedan projekat koji isključuje Tursku u istraživanju, osvrnuvši se na istraživanja u delu Mediterana, ne može biti uspešan bez učešća te zemlje.
Turski predsednik je govoreći o tenzijama u regionu, a vezano za stanje u Iranu i Iraku, poručio da je želja Turske da ceo region postane stabilan i da projekti poput Turskog toka tome mogu doprineti.
Govoreći o saradnji sa Rusijom, rekao je da očekuje da međusobna ekonomska saradnja može da dosegne u narednom periodu cifru od 100 milijardi dolara, da ona proteklih godina ubrzano raste, što se kako je rekao vidi u broju turista iz Rusije ali i ulaganjima Turskih građevinskih kompanija u Rusiju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.