Antić: Pozitivno mišljenje Energetske zajednice, Srbija bliža Turskom toku

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Feb.2019, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić: Pozitivno mišljenje Energetske zajednice, Srbija bliža Turskom toku

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ocenio je večeras da je Srbija nakon što je Energetska zajednica dala pozitivno Mišljenje o projektu Magistralnog gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom, delu Turskog toka, značajno bliže izgradnji gasovoda kroz Srbiju.

"Činjenica da je Energetska zajednica u svom Mišljenju 'zaključila da će novi gasovod unaprediti sigurnost snabdevanja kroz diversifikaciju ruta snabdevanja', potvrda je naše argumentacije >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i očekujem ubrzan nastavak projekta kroz obavezujuću raspodelu kapaciteta i donošenje investicione odluke", naveo je Antić u saopštenju.

On je ocenio da je Mišljenje Energetske zajednice pokazatelj da je projekat izgradnje gasovoda kroz Srbiju dobro postavljen, u skladu sa Zakonom o energetici Srbije kao i sa evropskim energetskim direktivama.

"Određeni uslovi koji su dostavljeni kroz Mišljenje Energetske zajednice, a pre svega sa stanovišta jačanja konkurencije, upućeni su Agenciji za energetiku Srbije koja će ih, kao nezavisno regulatorno telo, u skladu sa Zakonom o energetici, uzeti u obzir u daljim koracima vezanim za realizaciju projekta", rekao je Antić.

Kako je planirano, gasovod kojim će se ruski gas dopremati preko Turske i Bugarske u Srbiju će ulaziti kod Zaječera, a iz Srbije u Mađarsku kod Horgoša.

Izgradnja magistralnog gasovoda u Srbiji dužine 403 kilometra trebalo bi da počne za nekoliko meseci i da bude završena do kraja ove godine, kako bi bio u funkciji 2020. godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Antić: Mišljenje Energetske zajednice Srbiju približilo Turskom toku

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Feb.2019, 09:25

BEOGRAD - Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ocenio je da je Srbija nakon što je Energetska zajednica dala Mišljenje o projektu Magistralnog gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom, delu Turskog toka, značajno bliže izgradnji gasovoda kroz Srbiju..."Činjenica da...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.