Antić: Mišljenje Energetske zajednice Srbiju približilo Turskom toku

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Feb.2019, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić: Mišljenje Energetske zajednice Srbiju približilo Turskom toku

BEOGRAD - Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ocenio je da je Srbija nakon što je Energetska zajednica dala Mišljenje o projektu Magistralnog gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom, delu Turskog toka, značajno bliže izgradnji gasovoda kroz Srbiju.

"Činjenica da je Energetska zajednica u svom Mišljenju 'zaključila da će novi gasovod unaprediti sigurnost snabdevanja kroz diversifikaciju ruta snabdevanja', potvrda je naše argumentacije i očekujem >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << ubrzan nastavak projekta kroz obavezujuću raspodelu kapaciteta i donošenje investicione odluke", naveo je Antić u saopštenju.

On je ocenio da je Mišljenje Energetske zajednice pokazatelj da je projekat izgradnje gasovoda kroz Srbiju dobro postavljen, u skladu sa Zakonom o energetici Srbije kao i sa evropskim energetskim direktivama.

"Odredjeni uslovi koji su dostavljeni kroz Mišljenje Energetske zajednice, a pre svega sa stanovišta jačanja konkurencije, upućeni su Agenciji za energetiku Srbije koja će ih, kao nezavisno regulatorno telo, u skladu sa Zakonom o energetici, uzeti u obzir u daljim koracima vezanim za realizaciju projekta", navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Kako je planirano, gasovod kojim će se ruski gas dopremati preko Turske i Bugarske u Srbiju će ulaziti kod Zaječera, a iz Srbije u Madjarsku kod Horgoša.

Izgradnja magistralnog gasovoda u Srbiji dužine 403 kilometra trebalo bi da počne za nekoliko meseci i da bude završena do kraja ove godine, kako bi bio u funkciji 2020. godine.

U Mišljenju koje je Sekretarijat Energetske zajednice dostavio Agenciji za energetiku Srbije navedeno je da se traži niz uslova kako bi se osiguralo da projekat izgradnje magistralnog gasovoda ne dovede do zatvaranja tržišta u Srbiji i šire.

U proceni uticaja tog projekta koji će u Srbiji sporovoditi Gastrans, zajedničko srpsko-rusko preduzeće, Sekretarijat je zaključio da će novi naftovod poboljšati sigurnost snabdevanja gasom, a istovremeno će učvrstiti i održati dominaciju ruskog Gasproma i srpskog Srbijagasa.

Iz tog razloga Sekretarijat traži od srpskog regulatornog organa da uslovljava bilo kakvo izuzeće od mogućnosti da novi učesnici na tržištu pristupe značajnom delu kapaciteta cevovoda putem aukcija, i na odredjenu količinu gasa koju će ponudjači na tržištu ponuditi.

"Te i druge dodatne uslove AERS treba da uspostavi kako bi stvorio likvidnije i transparentnije tržište u Srbiji i susednim zemljama koje nude nediskriminatorni pristup i mogućnosti trgovanja za sve učesnike na tržištu", naveo je Sekretarijat u Mišljenju objavljenom na sajtu Energetske zajednice.

Gastrans je tražio i dobio od AERS-a izuzeće od tri osnovna principa takozvanog Trećeg energetskog paketa, pravila unutrašnjeg evropskog tržišta energije koja se primenjuju na Srbiju preko njenog članstva u Energetskoj zajednici.

Operateri gasovoda u Bugarskoj i Madjarskoj, kako se naveo Sekretarijat Energetske zajednice, nisu podneli slične zahteve svojim regulatornim vlastima.

Reč je o principima razdvajanja, pristupa treće strane i regulacije tarifa, koji su ključni instrumenti za osiguranje da su tržišta gasa u Evropi transparentna, nediskriminatorna, otvorena i konkurentna.

"Izuzeće odobreno od strane AERS-a je za 20 godina i pokriva veoma veliki deo kapaciteta cevovoda", naveo je Sekretarijat Energetske zajednice.

Dodaje se da bi Gastrans, da bi dobio izuzeće od principa Trećeg energetskog paketa, trebalo da pokaže, izmedju ostalog, da ta investicija poboljšava konkurenciju i sigurnost snabdevanja, i da je izuzeće proporcionalno veličini rizika povezanog sa investicijom.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.