Ankara osuđuje oslobađanje ubice turskog konzula u Los Anđelesu

Izvor: B92, 12.Mar.2021, 14:41

Ankara osuđuje oslobađanje ubice turskog konzula u Los Anđelesu

Turska je oštro osudila odluku američkih vlasti da na uslovnu slobodu puste ubicu konzula te zemlje u Los Anđelesu, iz 1982. godine.

"Oštro osuđujemo ovu odluku koja duboko vređa tursku naciju", saopštilo je sinoć tursko Ministarstvo spoljnih poslova i ocenilo da ta odluka nanosi štetu "duhu saradnje protiv terorizma".

Hampig Sasounijan, sada 58-godišnjak, osuđen je 1984. godine zbog atentata na turskog diplomatu Kemala Arikana 28. januara 1982.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Sasounijan, jermenski imigrant koji je živeo u predgrađu Los Anđelesa, prvobitno je osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta, ali je federalni apelacioni sud ukinuo tu presudu.

On je u više navrata tražio uslovno puštanje na slobodu, ali do sada je to bilo neuspešno.

Sudija u Los Anđelesu je nedavno to odobrio, a guverner Kalifornije, koji se ranije protivio toj meri, rekao je prošle nedelje da je odlučio da se ne žali na odluku.

Stejt department je juče izrazio "duboku razočaranost" zbog puštanja na slobodu Sasunijana.

"Napad na diplomatu nije samo težak zločin nad određenim pojedincom, to je i napad na samu diplomatiju", saopštio je Stejt department i podsetio da se zalaže za primenu "maksimalne kazne" predviđene zakonom za ubistvo diplomate, bez mogućnosti "uslovnog ili prevremenog puštanja na slobodu".

Sve ovo se događa u trenutku kada Ankara nastoji da poboljša odnose sa Vašingtonom, koji su veoma zategnuti od 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.