Živadin Jovanović: Bajdenova čestitka Aleksandru Vučiću neuobičajena, nepristojna i uvredljiva

Izvor: Vostok.rs, 09.Feb.2021, 11:06

Živadin Jovanović: Bajdenova čestitka Aleksandru Vučiću neuobičajena, nepristojna i uvredljiva

Bajdenova čestitka predsedniku Aleksandru Vučiću je neuobičajena, nepristojna i uvredljiva. Neuobičajena zato što se čestitke ne koriste za saopštavanje političkih stavova najdelikatnije prirode. Neprijstojna jer prijateljske zemlje i saveznici nikada ne drže lekcije jedna – drugoj o zadacima. Kada se to, ipak, desi onda je izraz hegemonije, a ne demokratije.
Uvredljivo je što sve to Bajden čini javno ne shvatajući da time povređuju rane nanetesrpskom narodu 1999. godine i produbljuje nepoverenje, umesto da jača uzajamno poštovanje. To što Bajden traže da se Srbija pomiri sa otimanjem Kosova i Metohije i da ga prizna kao nezavisnu državu, ravno je zalaganju za bezakonje i haos u Evropi i svetu. To je stav da sila i pretnje silom budu iznad svakog zakona. To je opasno poigravanje silom u novom formatu globalnih odnosa. Ove stare poruke novog američkog predsednika upakovane su u podsećanja na 140 godina diplomatskih odnosa prijateljstva i savezništva dve zemlje u dva svetska rata i na doprinos srpske dijaspore razvoju i napretku SAD. Frapantno nedostaje osećanje da sve to više obavezuje Bajdena na ispravljanje grešaka njegovih predhodnika prema Srbiji i srpskom narodu, nego srpskog predsednik Vučića koji se bori za poštovanje Povelje UN i osnovnih principa međunarodnih odnosa i legitimnih interesa suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Nekadašnji šef diplomatije Savezne Republike Jugoslavije Živadin Jovanović Beoforum

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.