Zaživeo projekat ranog otkrivanja raka pluća pomoću savremenih El-Di-Si-Ti skenera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2020, 18:13

Zaživeo projekat ranog otkrivanja raka pluća pomoću savremenih El-Di-Si-Ti skenera

Pokrajinska vlada pokrenula je projekat ranog otkrivanja raka pluća, pomoću savremenih El-Di-Si-Ti skenera, koji prikazuju manje tumorske senke, a koje nisu uočljive drugim dijagnostičkim postupcima. Тom metodom biće obuhvaćene visokorizične grupe, a prva snimanja počela su u Severnobačkom i Južnobačkom okrugu.

Svaka dva sata u Srbiji jedan čovek umre od raka pluća, godišnje njih 4.600 postane deo zabrinjavajuće statistike. Da bi zaustavila negativan trend, Pokrajinska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vlada pokrenula je projekat "Požuri snimi, produži život", koji se sprovodi prvi put u našoj zemlji, na savremenim LDCT skenerima.

"To su CT skeneri sa niskom dozom radijacije, gde je doza toliko mala da ne pravi nikakav problem pacijentu i za razliku od običnih, konvencionalnih radiografskih snimaka, klasičnog rendgena pluća, ova procedura može bukvalno dijagnostikuje tumor u njenom začeću", kaže Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Za dve nedelje skrininga, pregledano je 120 građana, a kod osmoro su otkrivene promene malih dimenzija, kažu u Institutu za plućne bolesti Vojvodine, koji je nosilac projekta.

"Ovaj pilot projekat nam upravo to omogućava da, ukoliko u određenoj populaciji koja je rizična, dobijemo neki pozitivni radiološki nalaz. On ima veliku šansu da se ta lezija, promena, hirurškim načinom i da taj pacijent ima veći stepen za preživljavanje od ovakvog oboljenja", ističe Dragan Dragišić, načelnik Radiologije Instituta za plućne bolesti Vojvodine.

Projekat je zbog pandemije Kovida-19 ovih dana zaživeo u Severnobačkom i Južnobačkom okrugu, a predviđeno je da se, od naredne godine rani skrininzi sprovedu u svim zdravstvenim ustanovama u Vojvodini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.