Završen sastanak Ešton-Dačić-Tači

Izvor: Press, 19.Okt.2012, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen sastanak Ešton-Dačić-Tači

Premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači susreli su se danas u Briselu za istim stolom, zajedno sa visokom šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton, koja se, kao što je ranije najavila, lično angažovala u pokušaju unapređenja dijaloga Beograda i Prištine

Visoka predstavnica EU saopštila je popodne da je na zajedničkom sastanku sa predsednikom Vlade Srbije i >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << kosovskim premijerom postignuta saglasnost da se dijalog nastavi i da su se Dačić i Tači obavezali da rade zajedno. Ona je najavila da će do narednog sastanka doći uskoro. "Nakon odvojenih susreta, predsedavala sam zajedničkim sastankom u mojoj kancelariji, koji je protekao u dobroj i konstruktivnoj atmosferi. Složili smo se da se dijalog dve strane o normalizaciji nastavi i obojica su se obavezala da će raditi zajedno. Uskoro ćemo se ponovo sresti", navodi se u saopštenju visoke predstavnice.

Ona je, takođe, rekla da čvrsto veruje da je dijalog u interesu obe strane. "Njegov cilj je da se poboljša život naroda i da im se pomogne da reše probleme, a to će i Srbiju i Kosovo približiti Evropi", ocenjuje Ešton. Zajednički sastanak Eštonove sa Dačićem i Tačijem - čija je glavna tema bilo unapređenje dijaloga - usledio je posle odvojenih susreta Ešton-Dačić i Ešton-Tači.

Kako Tanjug saznaje iz diplomatskih izvora, "trojni sastanak" trajao je više od sat. Dačić se sastao sa Ešton oko 13 sati, a nešto kasnije u sedište EU je došao i Tači. Detalji sastanka biće poznati kasnije popodne - u Briselu se očekuje da se Ivica Dačić obrati novinarima. Pred odlazak u Brisel, Dačić je poručio da je zvanični Beograd spreman za početak procesa dogovora i političkog dijaloga s Prištinom "ako je potrebno već sutra". On je rekao i da Srbija ne beži ni od jedne teme ni od jednog sagovornika, niti od razgovora sa bilo kojim predstavnikom prištinske vlasti.

"Priče da nećemo da razgovaramo zbog nekoga sa druge strane su deplasirane, naš interes je da se pitanje Kosova reši. S kim uostalom da vodimo dijalog ako oni nisu tu. Spremni smo da razgovaramo, ali ne želimo da nas optužuju da kočimo sve to", rekao je Dačić i podsetio da se Vlada Srbije pre nekoliko sedmica opredelila za nastavak dijaloga. "Želimo statusno neutralni dijalog, ne dolazi u obzir da Srbija prihvati da zbog dobijanja datuma za početak pregovora sa EU pristane na nezavisnost Kosova. O svim drugim pitanjima spremni smo da razgovaramo", poručio je Dačić.

Šef Delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer rekao je danas da Brisel očekuje jasnu spremnost i Beograda i Prištine da se angažuju u nastavku dijaloga, kako bi se definisali naredni koraci u tom procesu. "Želimo da dijalog podignemo na politički nivo, da od najviših političkih predstavnika direktno čujemo da su spremni da se angažuju, a posle toga možemo da definišemo naredne korake u procesu", izjavio je Dežer u Beogradu.

I predsednik Narodne skupštine Srbije Nebojša Stefanović je rekao da je Srbija pokazala ozbiljnu spremnost da nastavi dijalog sa Prištinom. "Srbija je pokazala da je ozbiljna u nastojanjima da počne da rešava nagomilane probleme, pre svega Srba koji žive na Kosovu i Metohiji, i da nastavi pregovore", rekao je Stefanović. Kako je rekao, nastavak dijaloga Beograda i Prištine jeste uslov za dalji napredak Srbije na putu ka EU.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Završen sastanak Ešton- Dačić- Tači

Izvor: Akter, 19.Okt.2012

Zajednički sastanak Ketrin Ešton sa predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Briselu je završen

Nastavak na Akter...

Brisel: Završen sastanak Ešton-Dačić-Tači

Izvor: Večernje novosti, 19.Okt.2012

BRISEL - Zajednički sastanak visoke predstavnice EU Ketrin Ešton sa predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Briselu je završen petanestak minuta pre 16,00 sati.Njihov zajednički sastanak usledio je nakon što je šefica evropske diplomatije imala odvojene...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.