Vojni finiš

Izvor: Politika, 09.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojni finiš

Susret u Pentagonu pa poseta Nacionalnoj gardi Ohaja. – "Poprilične razlike oko Kosmeta"

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington, 8. septembra – Završnica trodnevne posete predsednika Srbije Americi je u znaku specifične – vojne diplomatije. Boris Tadić se danas sastao sa zamenikom šefa Pentagona Gordonom Inglandom a potom otputovao u Ohajo da izvrši "inspekciju" tamošnje Nacionalne garde s kojom će naša vojska graditi partnerstvo, omogućeno jučerašnjim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << potpisivanjem, sa šefovicom Stejt departmenta Kondolizom Rajs, Sporazuma o statusu snaga (SOFA).

Program posete ide po planu, ali je u poslednjem trenutku došlo, ipak, do promene sagovornika u Pentagonu. Ministar odbrane Donald Ramsfeld je pre neki dan bio podvrgnut hirurškom zahvatu na ramenu, tako da je umesto njega ulogu sagovornika preuzeo njegov zamenik Ingland koji je gosta i dočekao ispred počasnog kordona.

Prilično različito

Posle ovog susreta Tadić je izjavio da su glavne teme razgovora u Pentagonu bile – "saradnja oružanih snaga i bezbednosna situacija na Kosovu, koje je u ovom trenutku najosetljiviji deo Balkana". Naglasio je da se u toj oblasti "ne sme dozvoliti nikakvo incidentno stanje, pucanje ili povređivanje ljudi" uz napomenu da "svi zajedno moramo sprečiti takav epilog pa da je stoga pregovarački proces (o statusu Kosova) od presudne važnosti". Ti pregovori, ponovio je, moraju da budu takvi da "rezultiraju rešenjem prihvatljivim za obe strane".

Predsednik Srbije je još jednom ukazao da su mišljenja Beograda i Vašingtona o budućnosti Kosova "prilično različita", ali da su obe strane "potvrdile da je izuzetno važno da sačuvamo strateške kapacitete naše saradnje". Bez toga "neće biti ni potrebne stabilnosti ni prosperiteta u Srbiji, koji je potreban ne samo našim građanima nego i celom regionu".

Za saradnju odbrambenih sektora, rekao je da je "dobra i da ide po planu", nagovestivši značaj početka partnerstva između naših oružanih snaga i Nacionalne garde Ohaja.

Polet poverenja

Vojni finiš Tadićeve posete potvrdio je raniji utisak pojedinih zvaničnika i analitičara da je razvoj odbrambenih odnosa "najofanzivniji" deo ukupnih odnosa između dve zemlje pa i da predstavlja osnov za unapređenje saradnje na drugim poljima. Bezbednosni aranžmani jačaju međunarodni kredibilitet naše zemlje i omogućavaju veći priliv investicija u nju, od čega će korist imati svi građani – ponovio je Tadić ovde u nekoliko navrata.

Do ovakvog poleta poverenja u vojnim vezama dolazi u vreme koje Vašington smatra "završnicom" pregovora o novom statusu Kosova. Tadiću je to i bila glavna tema. U svim od mnogobrojnih susreta ovde objašnjavao je poziciju Srbije i istakao da treba da se nađe kompromis uz očuvanje njenog teritorijalnog integriteta i jačanje regionalne stabilnosti. Ostaje da se vidi, kako je i on sam rekao, koliko će administracija Džordža Buša uvažiti takvu argumentaciju.

"Ne treba previše žuriti sa zaključcima o mojoj poseti" – preporučio je Tadić u razgovoru s novinarima ispred zgrade Pentagona. "O njenim rezultatima znaće se više tek posle nekoliko nedelja" – prognozirao je.

Vašington će razmisliti

Hroničari u međuvremenu nastoje da sistematizuju najkarakterističnije pojedinosti, koje su doprle do javnosti, iz Tadićevih razgovora u Vašingtonu.

Lista takvih karakterističnosti mogla bi da izgleda ovako:

1. Srbija se protivi nezavisnosti Kosmeta i nudi najveću mogućnu autonomiju za tu svoju pokrajinu pod međunarodnom upravom,

2. većina ovdašnjih funkcionera gostu je predočila da je Vašington za "neku vrstu nezavisnosti Kosova",

3. Srbija će nastaviti, kako je rekao Tadić, da pregovara i "brani naše pravo svim pravnim sredstvima",

4. obe strane su ovde bile saglasne da svako rešenje treba da ojača stabilnost regiona i njegovu evropsku perspektivu,

5. sagovornici su se složili da odnosi između SAD i Srbije treba da se razvijaju i po okončanju pregovora o statusu Kosova,

6. pregovaračka pozicija Beograda je oslabljena, kako je naveo Tadić, postupcima bivšeg režima (devedesetih) i još nekompletiranom saradnjom s Haškim tribunalom,

7. za kompletiranje veza Srbije sa SAD i Zapadom uopšte neophodno je izručenje haških optuženika a pre svega Ratka Mladića,

8. opšta je ocena da je stabilna i demokratska Srbija od ključne važnosti za stabilnost Balkana i da joj je mesto, po otklanjanju "poslednjih prepreka", u NATO i EU.

Novinari su pokušali da dođu do konkretnijih detalja u tom nizu opštosti. "Glas Amerike" pitao je, tako, Tadića da li je "dobio indikaciju da Vašington menja stav prema statusu Kosova". Odgovor je glasio: "Dobio sam indikaciju da će Vašington razmisliti još jednom o svom pristupu rešenju statusa Kosova". Isti medij je pitao predsednika Srbije – s kim će sarađivati u Beogradu da bi bila "ostvarena mnogobrojna obećanja koja je dobio u Vašingtonu". "I po ustavu i na svaki drugi način, moj sagovornik u tom smislu jeste Vlada Republike Srbije."

Želja za saradnjom

Tadićeva poseta pretvorila se i u jednu od glavnih tema na jučerašnjoj redovnoj konferenciji za novinare u Stejt departmentu. Zašto je Vašingtonu stalo do sporazuma o vojnoj saradnji (misli se na aranžman SOFA) sa Srbijom kad ona nije uhapsila i izručila Ratka Mladića i Radovana Karadžića – postavljeno je pitanje portparolu Šonu Mekormaku. Portparol je odgovorio da je Kondoliza Rajs prilikom današnjeg susreta s predsednikom Srbije Borisom Tadićem ponovila da je neophodno da Beograd kompletira saradnju s Haškim tribunalom. Mekormak je zatim izneo nekoliko detalja iz sadržaja SOFA i naglasio: "Mi želimo dobre odnose sa Srbijom. Verujemo da je stabilna, demokratska Srbija važna za stabilnost celog regiona"...

Iskazala se u toj prilici i radoznalost – da li Vašington najnovijim potezima želi da ojača pozicije Tadića i premijera Vojislava Koštunice "koji spadaju među prozapadne reformske političare" a koji imaju "vrlo jaku opoziciju među pripadnicima tvrde linije"... Mekormak je u odgovoru nekoliko puta naglasio da SAD nemaju nameru da utiču na unutrašnje procese u Srbiji. Izrazio je, ujedno, želju za saradnjom sa "onim članovima vlade koji se zalažu za napredak demokratije, širenje ličnih sloboda i da Srbija napreduje ka evroatlantskim horizontima".

U delegaciji je s predsednikom Tadićem i zastupnik načelnika generalštaba Vojske Srbije general-major Zdravko Ponoš. On je, kako se saznaje, razgovarao sa zamenikom načelnika Združenog generalštaba SAD admiralom Edmundom Đambastinijem o mogućnostima saradnje armija dveju zemalja.

Poseta Borisa Tadića Americi se danas završava, a nagovešteno je da će se on uskoro ponovo naći na ovim prostorima. Predviđa se, naime, njegovo učešće na zasedanju Generalne skupštine UN, koje počinje 19. septembra, a potom i njegov nastup na sednici Saveta bezbednosti o Kosovu.

Momčilo Pantelić

[objavljeno: 09.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.