Vijetnamskom blogeru 15 meseci zatvora zbog kritike vlasti

Izvor: Blic, 19.Mar.2014, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vijetnamskom blogeru 15 meseci zatvora zbog kritike vlasti

Sud u Vijetnamu je danas osudio jednog blogera na zatvorsku kaznu od 15 meseci zato što je na internetu kritikovao vladu, što je najnoviji slučaj u intenzivnoj borbi vijetnamskih vlasti protiv disidenata u toj komunističkoj zemlji.

Posle dvočasovnog suđenja u Narodnom sudu u Hanoju, sudija je presudio da je Fam Vijet Dao kriv zato što je "zloupotrebio demokratske slobode da bi ugrozio interese države" objavljujući više desetina tekstova u kojima su "pogrešno predstavljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i ocrnjeni visoki državni zvaničnici", prenela je agencija AP.

Fam Dao (61), koji se na sudu sam branio, priznao je krivicu i izvinio se zbog "pogrešnih detalja" u nekim od svojih tekstova, ali je istakao da to nije uradio namerno.

U presudi suda se navodi da su "dela optuženog opasna po društvo, budući da su izazvala zabrinutost u javnosti i smanjili poverenje ljudi u vodjstvo Partije i države".

Sudija je istakao da je Daou, međutim, dodeljena blaga kazna zbog njegovog "iskrenog priznanja", ranije nije osuđivan i što je njegov doprinos društvu pre toga bio značajan.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.