Uskoro suđenje bolničaru iz Aušvica

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Jan.2016, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro suđenje bolničaru iz Aušvica

Suđenje nekadašnjem bolničaru i čuvaru nacističkog logora Aušvic-Birkenau Hubertu Cafkeu, optuženom za saučesništvo u ubistvu 3.681 osobe, počinje 29. feruara, saopštile su danas nemačke vlasti.

Cafke bio u Aušvicu od 15. avgusta 1944. do 14. septembra 1945. godine kada je u logor stiglo 14 vozova sa zatvorenicima, među kojima je bila i Ana Frank, devojčica koja je postala poznata pošto je njen dnevnik o životu u nacističkoj okupaciji, objavljen posle njene smrti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Uoči suđenja, tužilaštvo navodi da je Cafke bio "svestan svrhe postojanja kampa Birkenau, kao logora smrti", kao i njegove strukture.

Suđenje u Nojbrandenburgu uslediće nakon što je žalbeno veće preinačilo prethodnu odluku da optuženi Cafke nije u stanju da prati proces.

Ipak, sud je priznao da on ima "kognitivne nedostatke i slabe fizičke kapacitete" i naložio je česte pauze, kao i lekarsku negu tokom saslušanja.

Nemački mediji navode da Cafke pati od demencije.

Nemačka, sedam decenija od Nirnbernškog procesa, vodi trku sa vremenom kako bi okončala krivično gonjenje i poslednjih živih zločinaca Trećeg rajha.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

SUĐENJE BOLNIČARU (95) IZ AUŠVICA: Odgovoran za smrt više od 3.500 ljudi

Izvor: Kurir, 18.Jan.2016

Nemačkom bolničaru Hubertu Zafkeu (95) sudiće se sledeće nedelje za saučesništvo u ubistvu 3.681 zatvorenika u nacističkom logoru Aušvic...Zafke je služio kao narednik u nacističkoj SS jedinici u Aušvicu od oktobra 1943. do januara 1944. godine i radio je kao logorski bolničar od 15. avgusta...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.