Upućen apel Španiji da poštuje demokratska prava Katalonije

Izvor: Blic, 28.Sep.2017, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upućen apel Španiji da poštuje demokratska prava Katalonije

Visoki komesarijat UN za ljudska prava apelovao je na Španiju da poštuje prava Katalonaca nakon izveštaja o pritvaranjima i pretresima u velikom broju državnih institucija, uključujući lokalnu vladu, uoči referenduma o nezavisnosti.

U saopštenju se navodi da Madrid mora da poštuje prava naroda Katalonije uoči glasanja o nezavisnosti.

"Bez obzira na nezakonitost referenduma, španske vlasti imaju odgovornost da poštuju prava koja su suštinski deo demokratskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << društava", navodi se u saopštenju.

Iz Komisije tvrde da mere Madrida s ciljem blokade predstojećeg plebiscita kompromituju demokratski proces u zemlji, prenosi "Sputnjik".

"Mere koje vidimo su zabrinjavajuće jer se čini da one krše osnovna prava pojedinaca, uskraćuju javne informacije i ukidaju mogućnost debate u kritičnom trenutku za špansku demokratiju", navode eksperti.

Početkom septembra, katalonski parlament usvojio je predlog zakona o referendumu o nezavisnosti koji je zakazan za 1. oktobar. Ustavni sud Španije kasnije je odbacio referendum kao neustavan.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.