Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 25.08.

Izvor: Vostok.rs, 26.Avg.2014, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 25.08.

26.08.2014. -

 - Pregled stanja na ratištu po izveštajima Narodne vojske - Tokom dana, kijevska hunta je vršila pritisak na Narodnu vojsku. Glavni napori su se fokusirali na zadržavanju njihovih pozicija, kao i artiljerijski napadi na gradove Novorusije. Najintenzivnija granatiranja nastavljena su na predgrađa i periferiji Donjecka i Luganska. Saopšteno je o pogibiji civila. Tokom borbi Narodna vojska je uspela da izbije na visinsku kotu iznad mesta Olenovka.

Narodna >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << vojska DNR je vršila artiljerijske udare po koloni motornih vozila Nacionalne garde u pravcu Amvrosijevke. Šest vozila je uništeno. Ostatak kolone se je vratio prema Mnogopolju.

U oblasti protivvazdušne odbrane jedinice Narodne vojske su oštetile helikopter kijevskih stana.

Posle okršaja sa neprijateljskom jedinicom, jedinice DNR su uzele pod kontrolu deo puta Mikhajlovka-Novoazovsk. Tokom borbe, ubijena su tri i ranjena  četiri vojnika neprijateljskih snaga. Uništen i jedan vojni automobil.

Dva T-64 tenka su onesposobljena tokom žestoke borbe u blizini mesta Alekandrovka.

Prema informacijama dobijenim od lokalnih stanovnika, od Mariupolja do Dnjepropetrovska, evakuisana su sva sedišta kijevskog MUP-a i SB-a.

Velika je potreba da se isporuči humanitarna pomoć ugroženim oblastima Luganske Narodne Republike, uprkos neprestanim borbama Narodne vojske, vojska je bila primorana da skrene deo snaga za obezbeđenje isporuke pomoći. Ipak, oružane snage LNR i DNR nastavljaju da potiskuju neprijatelja, a napadi se vrše i raketnim sistemima "Grad" i artiljerijom u pravcu Severodonjeck-Lisičansk.

Ukupni gubici neprijatelja tokom proteklog dana su: dva tenka, osamnaest oklopnih borbenih vozila, dva raketna lansera i dva depoa municije. Gubici u ljudstvu nisu precizirani.

- U Mariupulju nastala panika  - Prema kijevskim medijima u Mariupulju je nastala panika. Komandiri kijevskih bataljona "Dnjepar-1" i "Donbass" pozivaju sve u Mariupulju da "brane" grad. U prodavnicamaSa druge strane saopštenja o napadu Narodne vojske za oslobođenje grada još uvek nema. "Novosti" prema izjavama lokalnog stanovništva saopštavaju da se kijevska hunta brzo povukla sa položaja i da se povlači. 

- Na Donjeck pala balistička raketa "Točka-U"  - Na Donjeck je prvi put pala balistička raketu "Točka-U", javlja reporter RIA Novosti sa lica mesta. Ranije su balističkim raketama gađani Lugansk, Šahtjor, Snežnoe i drugi gradovi.  Precizni taktički kompleksi tipa "Točka-U" su, tvrde stručnjaci, najmoćnije raketno oružje u kijevskoj vojsci. 

- Igor Strelkov se vratio u Novorusiju  - Prema nepotvrđenim informacijama, bivši komandant Narodne vojske Donbasa i ministar odbrane DNR Igor Strelkov sa vratio iz Ruske Federacije. 

"On će sada imati posebnu misiju. On će biti vojni savetnik koordiniracije kontranapada Narodne vojske LNR i DNR,  a trenutno se sprovodi zajednička specijalna akcija snaga LNR i DNR"- saopštio je izvor u Novorusiji.

Naši izvori još uvek nisu u stanju da potvrde informaciju ili povratak Strelkova. Međutim, ako je informacija istinita i Strelkov ponovo doveden kao što je ranije predviđeno, je verovatno povezano sa osnivanjem štaba u Krasnodonu početkom avgusta sa ciljem koordinacije akcija dejstava Narodne vojske. 


- Narodna vojska oslobodila tri mesta oko Donjecka  - Narodna vojska je uspela da zauzme tri naselja u blizini Donjecka – Luganskoje, Svetloje i Dolja, kažu u štabu Donjecke Narodne Republike. Pored toga, Narodna vojska drži veći deo Jelenovke. Izveštava se takođe da je u borbama poginulo 12 kijevskih vojnika.

Strateški cilj je jasan - pristup Azovskom moru  - Prema zvaničnim saopštenjima Narodne vojske borbena taktika se drastično promenila: 

"Donešena je odluka o prekidu delovanja malih jedinica i tranzicije u velike jedinice i tranzicije pojedinih vojnih jedinica u jedinice sa kompletnom vatrenom podrškom - saopšteno je u Generalštabu Oružanih snaga DNR. - Formirane su i tri pešadijske brigade, a jedan broj kijevskih vojnika dobrovoljno je stao u redove Narodne vojske. Takođe rudari Donbasa su dodatno stvorili poseban dobrovoljački puk.

Prema načelniku štaba za poslednja dva dana Narodna vojska je zaplenila dosta vojne opreme i naoružanja. Formirana su i dva tenkovska bataljona, 3 reaktivna diviziona, 2 diviziona samohodnih haubica, 3 topovvska diviziona i 8 minobacačkih baterija. 

Strateški cilj je jasan - pristup Azovskom moru, nakon čega će blokada DNR konačno biti uklonjena.




 

- Značajni gubici kijevskih snaga  - Prema izveštajima, milicija je uspela da eliminiše 150 vojnika kijevskih snaga, bateriju "Smerč", 12 komada VBR "Grad", 17 tenkova, više od 30 oklopnih vozila, 50 vozila sa municijom. Takođe, premijer Zaharčenko je izjavio da su snage DNR tokom poslednjih borbi, uspele da oslobode lokalitete: Novodvornoe, Agronomic, Novokaterinovka, Osikovo, Klenovka, Stroitelj i Leninskoe. 

- Savet za nacionalnu bezbednost Ukrajine je saopštio da je više od 720 vojnika poginulo,a  više od 2600  je ranjeno

- Borbe za za oslobođenje Severodonjecka i pristupa Azovskom moru - Ranije je saopšteno da je Narodna vojska LNR pokrenula ofanzivu na dva ključna grada - Severodonjeck i Debalčevo. Severodonjeck  se nalazi severozapadno od Luganska, a iz kojeg se Narodna vojska povukla u julu. Debalčevo se nalazi u istočnom regionu DNR, u blizini granice sa LNR. Narodna vojska DNR vodi borbe za pristup Azovskom moru do ruske granice. Konkretno, vode se borbe kod mesta Novoazovsk i Telmanovo.  

Video vesti:

- Intervju sa francuskim dobrovoljcima



- Intervju sa španskim dobrovoljcima



- Kijevske snage ispaljuju američke rakete 



- Luganska trasa - uništavanje punkta kijevskih snaga

- Pres konferencija Sergeja lavrova - uživo



- Dejstvo VBR-ova "Grad" Narodne vojske

- Akcija odreda "Motorola" kod Ilovajska

- Fosforne bombe u Ilovajsku

- Donjeck uživo (kamera postavljena na zgradi)

- Premijer DNR Zaharčenko: Hiljade kijevskih vojnika opkoljeno, zaplenjeni tenkovi





- Pregled vesti za 24.08.



Pregled dešavanja na političko-ekonomskom polju:


- Porošenko zabrinut zbog namere Rusije da ponovo uputi humanitarnu pomoć - Petar Porošenko je zabrinut zbog namera Rusije da ponovo uputi u Ukrajinu konvoj humanitarne pomoći za civile na istoku zemlje. To je izjavljeno u telefonskom razgovoru s predsednikom Evropskog Saveta Hermanom van Rompejom, prenosi pres služba predsednika Ukrajine.

- Posmatrači OEBS-a se vratili u Lugansk - Posmatrači OEBS-a su se vratili u Lugansk, koji su napustili 21. jula zbog bezbednosnih razloga, stoji u specijalnom izveštaju posmatračke misije. „U gradu ne radi javni saobraćaj, tragovi od projektila i spaljeni automobili se mogu videti na većini ulica. U centru Luganska je oštećen pravoslavni hram i škola“, piše u izveštaju. Saradnici posmatračke misije su obećali da će još nekoliko puta posetiti garad i oceniti u kakvom stanju žive civili.

- OEBS ocenjuje stanje na istoku Ukrajine kao „humanitarnu katastrofu“ - Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer je ocenio stanje na istoku Ukrajine kao „humanitarnu katastrofu“. On je to izjavio na jednom od okruglih stolova evropskog foruma u Albahu. Zanijer se nada da će predsednici Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Petar Porošenko razgovarati u Minsku o pitanju isporuke ruske humanitarne pomoći i postići sporazum.

- DNR spremna da obezbedi drugi ruski humanitarni konvoj - Oružane snage Donjecke Narodne Republike su izjavile spremnost da obezbede drugi humanitarni konvoj iz Rusije, izjavio je prvi potpredsednik za socijalnu politiku DNR Aleksandar Karaman.

„Smatramo da je dolazak u Donjeck druge kolone moguć na isti način kao što je konvoj došao u Lugansk. Oružane snage DNR su u stanju i spremne da obezbede konvoj“, izjavio je Karaman.

Ranije danas, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je pozvao Međunarodni komitet Crvenog krsta i ukrajinske kolege da aktivno pomognu da humanitarna misija za Ukrajinu bude nastavljena.

- Nariškin: Zapadni političari koriste konflikt u Ukrajini da bi vršili pritisak na Rusiju - Ideolozi razdvajanja ruskog i ukrajinskog naroda su često državljani drugih država kojima ne treba deeskalacija konflikta, već mogućnost da iskoriste ukrajinsku krizu za pritisak na Rusiju, izjavio je predsednik Državne dume Sergej Nariškin. „Ne sumnjam da će ranije ili kasnije neophodne mere biti preduzete, ali glavno je to kakvu će cenu za tu krizu platiti cela Evropa – naglašavam, cela Evropa“, rekao je Nariškin.

- Rusija se nada da će EU u Minsku biti spremna da utiče na Kijev - U Minsku će se 26. avgusta održati susret predsednika Rusije, Belorusije, Kazahstana i Ukrajine, kao i predstavnika Evropske unije. „Veoma se nadamo da će naše zapadne kolege i na susret u Minsku i prilikom drugim mogućih susreta (u Normandiji, u Ženevi) ipak dolaziti ne samo s očekivanjima da ćemo mi na čaroban način za njih da rešimo sve probleme (toga neće biti), već da će dolaziti spremni da utiču na ukrajinsku stranu, da ona shvati odgovornost za svoju zemlju i da shvati da se ne radi o borbi za Ukrajinu protiv Rusije, već o borbi za državu u kojoj će svima život biti udoban“, rekao je na konferenciji za štampu u ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Kijev mora dokazati navodno presecanje granice - Zamerke na račun Rusije o nezakonitom presecanju granice sa Ukrajinom bez činjenica nemaju nikakvu perspektivu. Rusija odgovara za svoj deo granice, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. „Još jednom ću naglasiti da za svoj deo granice mi snosimo odgovornost, Ukrajinci – za svoj. I Ukrajincima pomaže misija OEBS-a, koju smo mi, kao što želi i Nemačka, spremni da podržimo. Žalbe bez činjenica verovatno nemaju nikakvu perspektivu“, rekao je Lavrov na konferenciji za štampu.

- Rusija planira da pošalje u Ukrajinu još jedan humanitarni konvoj - Rusija je obavestila Ukrajinu da će poslati još jedan humanitarni konvoj istom marštutom u najskorije vreme, izjavio je šef MSP Sergej Lavrov. Rusija se nada na saradnju sa ukrajinskim vlastima po tom pitanju i računa da će dozvolu dobiti brže. Moskva poziva Međunarodni komitet Crvenog krsta i druge međunarodne organizacije da pomognu u nastavku humanitarne misije na istoku Ukrajine.

- Lavrov ne isključuje mogućnost sastanka Putina i Porošenka u Minsku - Susret predsednika Rusije Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Petra Porošenka u Minsku 26. avgusta nije isključen, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za štampu u Moskvi. „Što se tiče sutrašnjeg programa u Minsku, planiran je niz bilateralnih susreta. Ko će se s kim sastati biće kasnije najavljeno“, rekao je Lavrov.

- Ruske sankcije razočarale Japan - Vlasti Japana su razočarane zbog novih ograničenja u izdavanju viza, koje je Rusija uvela kao odgovor na sankcije Tokija, izjavio je na konferenciji za štampu generalni sekretar japanske vlade Jošihode Suga.

„Veoma žalimo zbog preduzetog koraka. On će negativno uticati na stanje rusko-japanskih odnosa“, rekao je Suga.

15. avgusta ambasadoru Japana u Moskvi je uručen spisak državljana za koje je zabranjen ulazak u Rusiju. Spisak lica nije objavljen.

- Generalni sekretar OEBS-a: Ukrajina treba da poboljša uslove za rusku zajednicu u zemlji - Ukrajina mora da radi zajedno sa međunarodnom zajednicom na poboljšanju uslova za rusku zajednicu u zemlji, izjavio je generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer.

„Tražio sam od specijalne posmatračke misije da podnese izveštaj, kako se ruske zajednice osećaju u Ukrajini. Kada je posle Majdana parlament pokušao da usvoji zakon, koji degradira status ruskog jezika, bio je to jedan elemenata koji je proizveo antagonizme u zemlji. Čujemo žalbe kako Rusi nemaju dovoljno škola, dečijih vrtića. Upravo je to onaj aspekt na kome treba da radi međunarodna zajednica. Moramo da radimo sa Ukrajinom kako bi ona obezbedila veći prostor za manjine, navodi RIA Novosti reči Zanijera, izgovorene na Evropskom forumu Alpbah, u okviru diskusije posvećene Ukrajini u kontekstu politike Evropske unije.

- Rusija nije dobila poziv za NATO samit u Velsu - Još jedan samit NATO, koji će se održati početkom septembra u Južnom Velsu, proći će bez učešća ruske strane, piše u ponedeljak ruski list „Komersant“. Glavne teme samita alijanse na ovaj ili onaj način povezane su sa Rusijom. U Velsu će biti razmotreni „odnosi sa Rusijom i jačanje veza sa Ukrajinom“, „spremnost alijanse da jača kolektivnu odbranu“. Kako piše „Komersant“, „samit treba da pokaže transatlantsku odlučnost i naglasi važnost rashoda za odbranu“.

- Fabijus: Niko pri zdravoj pameti ne bi predlagao ratovanje sa Rusijom - Francuska zauzima čvrstu poziciju prema Rusiji u pogledu problema istočne Ukrajine, ali je istovremeno otvorena za dijalog, izjavio je ministar spoljnih poslova Loran Fabijus u intervjuu za list Figaro. Kada su u pitanju Ukrajina i Rusija naša pozicija ostaje ista, čvrstina i dijalog, navodi Itar Tass Fabijusove reči. On je dodao da niko pri zdravoj pameti ne može da predlaže rat sa Rusijom i da zaboravi istoriju i geografiju. Ukrajina mora imati mogućnost da bude u dobrim odnosima sa susednom Rusijom i sa Evropskom unijom, koja je takođe sused. To neće biti jednostavno postići“, konstatovao je Fabijus.

- SBU: Ukrajina ne isporučuje proizvode vojne namene u RF -Ukrajina ne isporučuje priizvode vojne namene u Rusiju, izjavio je šef Službe bezbednosti Ukrajine Valentin Nalivajčenko. On je naglasio da je predsednik Petar Porošenko doneo odluku o formiranju specijalne komisije za vojno-tehičku saradnju, koja će kontrolisati proizvodnju i nedozvoljene isporuke proizvoda vojne ili dvostruke namene ukrajinskh proizvođača u Rusiju, uključujući i privatne firme. Šef SBU takođe je rekao da Ukrajina trenutno ne isporučuje i ne servisira rakete „Vojvoda“ za RF.Ukrajina - iz minuta u minut -

- Ujedinjene nacije apeluju da se ozbiljnije pomogne istoku Ukrajine - Zamenik generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Valeri Amos tražila je da se zbog dolaska hladnih dana uveća pomoć za stanovništvo istoka Ukrajine. Ovo je navedeno u saopštenju objavljenom povodom njenog putovanja u Ukrajinu. Mnogi od raseljenih lica već sada su ugroženi, privremeni smeštaj u kome žive, nije predviđen za temperature ispod nule, objsnila je ona. Amos je dodala da UN nastoje da pruže ozbiljniju pomoć stanovništvu pogođenih područja, ali da to sprečava situacija vezana za bezbednost. Tokom četvorodnevne posete Ukrajini zamenica generalnog sekretara UN posetila je borbenim dejstvima pogođena područja na istoku zemlje.

- Turčinov: Specijalna operacija u Ukrajini biće okončana do oktobra - Specijalna vojna operacija na istoku Ukrajine biće okončana ili svedena na minimum do oktobra. Vanredni parlamentarni izbori, mogli bi da budu, takođe, zakazani za oktobar, izjavio je predsednik Vrhovne rade Aleksandar Turčinov. Predsednik Petar Porošenko bi mogao, počevši od 24. avgusta, da iskoristi pravo izdavanja ukaza o raspisivanju prevremenih parlamentarnih izbora, zbog toga što nije formirana nova vladajuća koalicija. Na taj način izbori mogu da budu održani jedne od nedelja u oktobru. Porošenko za sada nije izdao takav ukaz, ali je, međutim, više puta govorio da je neophodno održavanje vanrednih izbora.

- Ešton: Susret predsednika Putina i Porošenka – šansa za razrešenje krize - Predstojeći susret predsednika Rusije Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Petra Porošenka predstavlja odličnu mogućnost za razrešenje ukrajinske krize, smatra visoka predsavnica EU za spoljnu politku Ketrin Ešton. Po njenim rečima Ukrajina mora da gradi dobre odnose kako sa zemljama EU, tako i sa Rusojom. U Minsku će 26. avgusta biti održan sastanak šefova država Carinske unije, na kome će učestvovati Petar Porošenko, a prisustvovaće i predstavnici Evropske komisije. Ukrajinski predsednik već je izjavio da planira da se pregovara o miru, pošto se „ceo svet umorio od rata“.

- Posmatrači OEBS-a registrovali štetu nastalu u granatiranju Donjecka - Posmatrači OEBS-a objavili su izveštaj u kome su registrovali štetu nastalu u granatiranju Kaliljinske četvrti u Donjecku i pogibiju civila. Prema izvešaju posmatrači su se 23. avgusta u 17 časova i 15 minuta po lokalnom vremenu našli na mestu, koje je po rečima meštana, bilo granatirano u 16 časova i 30 minuta. Oni su primetili oštećenu petospratnu zgradu, ispred koje su se nalazili odvaljeni komadi. Pored puta koji vodi u jedan od ulaza u zgradu, videli su „tri pokrivena tela“. Meštani su izjavili da su to tela jednog deteta i njegovih roditelja, naglašeno je u dokumentu.

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 25.08.[2014-08-26 10:24:09]

 - Pregled stanja na ratištu po izveštajima Narodne vojske - Tokom dana, kijevska hunta je vršila pritisak...

Sto godina Prvog svetskog rata obeleženo kod Kalinjingrada[2014-08-26 10:02:12]

Otkrivanje dva spomenika žrtvama i herojima Prvog svetskog rata i rekonstrukcija jedne od prvih bitaka na...

Dok se general muslimanske vojske Atif Dudaković šeta ratnim arhivom, srpski generali izloženi opstrukcijama[2014-08-26 09:47:31]

Darko Mladić: Mi do danas nismo ušli

DNR spremna da obezbedi drugi ruski humanitarni konvoj[2014-08-25 15:57:42]

Oružane snage Donjecke Narodne Republike su izjavile spremnost da obezbede drugi humanitarni konvoj iz Rusije, izjavio...

Iran preti da će uvećati isporuke oružja Palestincima[2014-08-25 15:56:35]

Teheran će uvećati isporuku oružja Palestincima pošto je izraelska bespilotna letelica primećena iznad teritorije Irana, izjavio...

Japan sprema da ponudi svoj lek protiv ebole[2014-08-25 15:33:05]

Vlasti Japana su izjavile da su spremne da ponude lek protiv ebole, iako ga Svetska zdravstvena...

Rusija se nada da će EU u Minsku biti spremna da utiče na Kijev[2014-08-25 15:24:44]

U Minsku će se 26. avgusta održati susret predsednika Rusije, Belorusije, Kazahstana i Ukrajine, kao i...

Kijev mora dokazati navodno presecanje granice[2014-08-25 15:05:23]

Zamerke na račun Rusije o nezakonitom presecanju granice sa Ukrajinom bez činjenica nemaju nikakvu perspektivu. Rusija...

Australija će učestvovati u bombardovanju Iraka[2014-08-25 15:03:28]

Australija se može priključiti bombardovanju pozicija „Islamske države“ u Iraku i Siriji. Australijske obaveštajne agencije su...

Rusija planira da pošalje u Ukrajinu još jedan humanitarni konvoj[2014-08-25 15:02:20]

Rusija je obavestila Ukrajinu da će poslati još jedan humanitarni konvoj istom marštutom u najskorije vreme,...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.