Uhapšen šef bezbednosne službe aerodroma u Vindhuku

Izvor: Blic, 20.Nov.2010, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen šef bezbednosne službe aerodroma u Vindhuku

Namibijska policija uhapsila je šefa bezbednosne službe glavnog aerodroma u toj zemlji, pod optužbom da je pre nekoliko dana postavio paket s lažnim eksplozivom među prtljag putnika aviona koji je leteo za Minhen, saopštilo je danas nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Namibijska policija nas je obavestila da je šef bezbednosne službe aerodroma u Vindhuku uhapšen sinoć", rekao je portparol Ministarstva i dodao da je uhapšeni priznao da je postavio lažni paket, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali da za sada nije jasan njegov motiv.

Kada je tokom rutinske kontrole paket otkriven, Nemačka, u kojoj su posumnjali da bi mogli da budu meta terorističkog napada, odmah je poslala svoje agente iz Južne Afrike da pomognu namibijskim zvaničnicima u istrazi, u kojoj su učestvovali i agenti Federalnog istražnog biroa (FBI).

Lažnu kofer-bombu napravila osamdesetogodišnja Amerikanka

Prema ranije objavljenim podacima avio-kompanije "Er Namibija”, podmetanje kofera s lažnom bombom otkrivenog na aerodromu u Vindhuku navodno je inicirala namibijska policija radi provere bezbednosti.

Kofer je trebalo da bude utovaren u avion kompanije "Er Berlin” na letu za Minhen. Organi unutrašnjih poslova Namibije nisu navodili pojedinosti o ovom slučaju, ali su potvrdili saopštenje nemačke Savezne kriminalističke službe (BKA), u kome se kaže da se zapravo radi o bezopasnoj lažnoj bombi, takozvanom "real-test” koferu američkog proizvođača namenjenom proveri mera bezbednosti na aerodromima.

S druge strane, agencija APD navodno je saznala iz izvora bliskih obaveštajnoj službi da je test očigledno organizovala neka zapadna služba, koja je posle "debakla” u vezi sa paket-bombama iz Jemena odlučila da proveri mere bezbednosti na jednom "udaljenom aerodromu”. Kako navodi APD, iza ove akcije bi mogla da stoji i CIA.

Prema informacijama nemačke televizije ZDF, lažnu bombu je konstruisala 80-godišnja Amerikanka. Lari Kopel, vlasnik malog preduzeća koje se bavi proizvodnjom uređaja za kontrolu bezbednosti, kaže da je lažna kofer-bomba je proizvedena pre četiri-pet godina, a žice je spojila njegova baka.

Porodično preduzeće iz Kalifornije prodaje proizvode koji služe za testiranje budnosti osoblja zaduženog za bezbednost na aerodromima i drugim javnim mestima. Posle 11. septembra 2001. Kopelova firma je proizvela na stotine sigurnosnih uređaja, između ostalog i ovakve lažne bombe, a glavni kupci su bili američki organi vlasti.

Berlinski stručnjaci za bezbednost ocenjuju kao veliku blamažu činjenicu da su berlinski političari duže vreme predstavljali lažnu bombu kao "akutnu pretnju”. Ministarstvo unutrašnih poslova i nemački organi bezbednosti očigledno nisu bili u stanju da pravilno procene posledice ove greške, smatra on.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.