Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Sep.2018, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilac: Ubistvo novinara Kucijaka naručeno

Slovački istraživački novinar Jan Kucijak i njegova verenica Martina Kušnirova likvidirani su krajem februara u profesionalno pripremljenom, naručenom ubistvu i to zbog dve od više istraživačkih tema o prožimanju mafija i politike koje je taj mladi novinar pokrenuo, saopštio je danas tužilac Specijalnog tužilaštva Slovačke, nadležan za istragu tog zločina.

"Bez sumnji je dokazano da je motiv ubistva bio upravo novinarski posao Jana Kucijaka. Ubistvo je bilo profesionalno >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << izvedeno i naručeno. Istraga se sada orijentiše na dva kruga novinarskih tema", kazao je danas na konferenciji za novinare tužilac, koga mediji po dogovoru sa tužilaštvom drže u anonimnosti, ne navodeći njegovo ime i bez snimaka kako izgleda.

Tužilac nije želeo da precizira koje dve od većeg broja tema korupcije i prožimanja slovačke političke scene, pre svega vladajuće stranke SMER, sa mafijama i tajkunima, kojima se pre ubistva bavio Kucijak mogu da budu motiv da bude brutalno ubijen u svojoj kući, zajedno sa verenicom.

Poslednja velika Kucijakova, nedovršena, tema, koju su priredile i posthumno objavile Kucijakove kolege, bile su veze italijanske mafije Ndrangeta i kalabrijske porodice Vadala aktivne u agrobiznisu na istoku Slovačke sa zvaničnicima stranke SMER.

Kucijakov poslednji posthumni članak bavio se i skandalom da su italijanski mafijaši namestili bivšem dugogodišnjem premijeru, lideru SMER-a Robertu Ficu bivšu ljubavnicu Antonina Vadale, Mariju Troškovu, povezanu preko nekih preduzeća i poslova sa Turskom i sa albanskom narkomafijom, kao sekretaricu.

Tužilac je danas novinarima rekao da je ubica bio jedan a takođe je medijima predao policijski crtež novog svedoka koji je prema saznanjima istrage bio u trenutku ubistva blizu kuće mladog para i mogao bi da da policiji dragocene informacije.

"18. aprila je u Hagu potpisan sporazum o osnivanju zajedničkog istražnog tima sa Italijom. Puno posla su obavili i istražitelji Evropola. Analitičkim radom Evropola došli smo do nekih informacije koje ne bi imali i napravljen je pomak u istrazi. Takođe smo uspostavili saradnju sa američkim FBI" kazao je tužilac Specijalnog tužilaštva Slovačke.

Zbog ubistva novinara i njegove verenice za koje je javnost saznala 26. februara u Slovačkoj su izbile najvece demonstracija od Plišane revolucije 1989. godine, a desetine hiljada Slovaka širom zemlje nedeljama su na demonstracijama protiv vlade zahtevale nezavisnu i poštenu istragu ubistva, ostavku vlade Roberta Fica koja je na kraju sredinom marta i pala a bez uspeha i vanredne parlamentarne izbore.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tužilac: Ubistvo Kucijaka naručeno zbog tema o mafiji

Izvor: N1 televizija, 17.Sep.2018

Slovački istraživački novinar Jan Kucijak i njegova verenica Martina Kušnirova likvidirani su krajem februara u profesionalno pripremljenom, naručenom ubistvu i to zbog dve od više istraživačkih tema o prožimanju mafije i politike koje je taj mladi novinar pokrenuo, saopštio je tužilac Specijalnog...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.