Srbija i Sao Tome i Prinsipe dve partnerske i prijateljske zemlje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2022, 16:35

Srbija i Sao Tome i Prinsipe dve partnerske i prijateljske zemlje

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas, u okviru svoje višednevne zvanične posete zemljama centralne Afrike, sa ministarkom spoljnih poslova, saradnje i dijaspore Sao Tome i Prinsipea Editom Tenžu. Selaković je, na konferenciji za novinare posle sastanka, konstatovao da ta poseta ima istorijski značaj, jer ovo je prvi put da jedan ministar spoljnih poslova Srbije boravi u Sao Tome i Prinsipeu, i to u godini kada naše dve zemlje proslavljaju 45. godišnjicu uspostavljanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << diplomatskih odnosa.

"Naše dve prijateljske zemlje imaju veoma dobre odnose, bez otvorenih pitanja. Sao Tome i Prinsipe je za nas partnerska zemlja, i to partnerstvo i prijateljstvo se iskazuje i kroz podršku vaše zemlje po pitanjima od najvišeg značaja za Srbiju. Reč je o podršci koju vaša zemlja pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije u vezi sa našom južnom pokrajinom Kosovom i Metohijom", kazao je Selaković.

Prema njegovim rečima, danas potpisani sporazumi - memorandum o razumevanju između dva ministarstva spoljnih poslova o političkim konsultacijama i memorandum o saradnji ministarstava poljoprivrede - podstaći će saradnju dve zemlje u narednim godinama.

Današnja poseta, kako je konstatovao ministar Selaković, jeste dragocena prilika za sadržajne razgovore i definisanje polja u kojima je moguće produbiti bilateralnu saradnju.

"Razgovaramo o tome kako da pomognemo našim prijateljima, koliko stipendija možemo da obezbedimo vašim studentima za školovanje u Srbiji i kako da pomognemo u ublažavanju posledica poplava koje su ove godine pogodile tu državu. Takođe, razgovaramo i o saradnji na multilateralnom planu u okviru raznih međunarodnih organizacija", kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je posebnu zahvalnost ministarki Tenžu izrazio zbog toga što je prihvatila poziv i učestvovala na skupu Pokreta nesvrstanih zemalja koji je prošle godine održan u Beogradu.

Ministarka Tenžu je istakla značaj današnjeg susreta, u svetlu izazova sa kojima se dve zemlje suočavaju i potrebe za solidarnošću u njihovom rešavanju.

Dve zemlje, kako je rekla, imaju bezrezervnu želju i nameru da učvrste prijateljstvo i podignu ga na viši nivo.

"Prijateljstvo naša dva naroda ima korene u prošlosti, i oni su dovoljno snažni i duboki da bi na njima rasla i buduća saradnja", kazala je ministarka.

Ona je istakla značaj danas potpisanih sporazuma, konstatujući da postoji velika saglasnost dve zemlje po mnogim međunarodnim temama.

"Uverena sam da ćemo nastaviti da pronalazimo dobre načine da narodi naših zemalja imaju obostranu korist od prijateljstva naših dveju zemalja", rekla je ministarka Edita Tenžu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Selaković: Za Srbiju od velikog značaja podrška Sao Tome i Prinsipe po pitanju KiM

Izvor: RTS, 12.Feb.2022

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je se predsednikom Vlade Sao Tome i Prinsipea Žoržom Bomom Žezusom. Selaković je istakao da je za Srbiju od velikog značaja to što je Sao Tome i Prinsipe podržava po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.