Skandal u Folksvagenu, direktor podneo ostavku

Izvor: Radio 021, 23.Sep.2015, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skandal u Folksvagenu, direktor podneo ostavku

Generalni direktor Folksvagena Martin Vinterkorn podneo je ostavku zbog manipulacija u testovima dizel automobila na tržištu u SAD, prenosi BBC.

On je naveo da je bio "šokiran događajima tokom proteklih nekoliko dana". "Ovo radim u interesu kompanije iako nisam bio svestan bilo kakvih loših postupaka", navodi se u njegovoj izjavi.

Nemački državni tužioci pokrenuli su danas preliminarnu krivičnu istragu zbog skandala sa lažiranjem podataka o emisiji štetnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << gasova u koji je umešan Folksvagen (VW). "Povodom tvrdnji da je bilo manipulacija, državni tužioci Brunzvika razmatraju pokretanje istrage protiv rukovodstva Folksvagena", navodi se u saopštenju tužilaca.

Pojedini ekonomisti su već počeli da izražavaju zabrinutost u vezi sa posledicama koje će ovaj skandal imati po privredni rast Nemačke. "Aktuelna izbeglička kriza i sada šok sa Folksvagenom predstavljaju nove rizike za nemačku privredu", izjavio je glavni ekonomista ING banke, Karsten Brzeski.

Akcije Folksvagena su u ogromnom padu na Frankfurtskoj berzi, gde su u utorak izgubile 19,82 odsto vrednosti. One su za dva dana pale za 35 odsto što je za VW gubitak od 25 milijardi evra tržišne kapitalizacije, a taj pad je povukao naniže i deonice drugih proizvođača automobila na evropskom tržištu.

VW je juče priznao da je 11 miliona njegovih dizel automobila u svetu opremljeno uređajima koji mogu da lažiraju podatke o zagadjenju vazduha i saopštio da će izdvojiti 6,5 milijardi evra za treći kvartal radi pokrivanja potencijalnih troškova proizašlih iz tog skandala.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.