SVETINJA Rusi traže od Turske prijateljski gest - da Aja Sofija bude vraćena

Izvor: Blic, 26.Nov.2015, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVETINJA Rusi traže od Turske "prijateljski gest" - da Aja Sofija bude vraćena

Poslanici ruske Državne dume podržali su ideju da se pravoslavnoj crkvi vrati Aja Sofija u Istanbulu, saopštio je predsednik komiteta Dume za pitanja imovine, koordinator međupartijske parlamentarne grupe za zaštitu hrišćanskih vrednosti Sergej Gavrilov.

Gavrilov je istakao da ruska strana smatra neophodnim da podseti na najstariju svetinju celog hrišćanskog sveta, Svetu Sofiju Carigradsku u Turskoj, u Istambulu, drevnu vizantijsku crkvu, čija je istorija povezana sa istorijom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vaseljenskog sabora, javljaju ruski mediji.

- Očekujemo od turske strane prijateljski korak - vraćanje crkve Svete Sofije hrišćanskoj crkvi - rekao je Gavrilov.

Aja Sofija je nakon otomanske okupacije grada 1453. godine bila pretvorena u džamiju, a 1935. godine pretvorena je u muzej.

Upisana je u listu kulturne baštine Uneska 1985. godine.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusi traže od Turske "prijateljski gest" - da Aja Sofija bude vraćena

Izvor: Vesti-online.com, 26.Nov.2015

Poslanici ruske Državne dume podržali su ideju da se pravoslavnoj crkvi vrati Aja Sofija u Istanbulu, saopštio je predsednik komiteta Dume za pitanja imovine, koordinator međupartijske parlamentarne grupe za zaštitu hrišćanskih vrednosti Sergej Gavrilov...Gavrilov je istakao da ruska strana smatra...

Nastavak na Vesti-online.com...

Poslanici Državne dume podržali ideju da se pravoslavnoj crkvi vrati Aja Sofija u Istambulu

Izvor: Vostok.rs, 26.Nov.2015

26.11.2015. - Od Turske očekujemo prijateljski korak..Poslanici ruske Državne dume podržali su ideju da se pravoslavnoj crkvi vrati Aja Sofija u Istambulu, saopštio je predsednik komiteta Dume za pitanja imovine, koordinator međupartijske parlamentarne grupe za zaštitu hrišćanskih vrednosti Sergej...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.