SE traži usvajanje konvencije protiv trgovine organima

Izvor: Press, 24.Jan.2013, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SE traži usvajanje konvencije protiv trgovine organima

Nacrt Konvencije i usvojene preporuke će biti predate Komitetu ministara, izvršnom telu Saveta Evrope, u julu, a usvajanje Konvencije, koja će biti prvi pravno obavezujući međunarodni dokument posvećen isključivo trgovini organima, očekuje se u toku godine, preneo je radio Slobodna Evropa.   
Izveštač Marke naglasio je aktuelni karakter ovog problema i konstatovao da pojedine osobe u inostranstvu kupuju organe i zatražio je da se ta praksa, koju je nazvao "transplantacionim turizmom", >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << iskoreni,  prenela je agencija RIA Novosti.   
PS SE je izrazila zabrinutost zbog informacija da neke države, koje nisu članice SE, praktikuju trgovinu organima uzetim od zatvorenika, pogubljenih osuđenika ili pritvorenika, naveo je Marke.   
On je podsetio da je nakon navoda o trgovini organima na Kosovu i Rezolucije Dika Martija došla do izražaja potreba za međunarodno pravnim instrumentima za borbu protiv ove pojave, navodi Slobodna Evropa.   
"Mislim da je ovo važan izveštaj, ali ovo je samo prvi korak", rekao je on.   
U izveštaju Markea se navodi da je posebno bitno da se razmotre oseljivost organa donatora i primaoca, da se usaglasi posebna zaštita određenih kategorija ljudi,  kao i da se uzme u obzir da je značajno da se pokrije što je moguće šira geografska oblast, kao i stroga i efikasna primena konvencije.   
Prema njegovim rečima, ovaj dokument će biti "prvi međunarodni pravni  instrument za borbu protiv trgovine organima".    Marke je, takođe, istakao da je nužno da konvencija obuhvata što šire polje delovanja i da bude strogo i efikasno sprovedena.
Poslanici članica 47 država pozdravili su izveštaj i ocenili ga kao izuzetno važan.Potrebu za izradom međunarodne Konvencije za sprečavanje trgovine organima, tkivom i ćelijama izrazili su u zajedničkoj studiji Ujedinjene nacije i Savet Evrope još 2009. godine.   
Istovremeno, Savet Evrope upozoren pričama iz memoara Karle del Ponte, otpočeo je istragu navoda o nehumanom tretiranju ljudi i nelegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu, a koja je dovela do usvajanja Rezolucije Dika Martija u čijem se zaključku Parlamentarna skupština složila da je o ovom pitanju neophodno imati međunarodni dokument, navodi Slobodna Evropa.   
Parlament je takođe pozdravio odredbe u nacrtu Konvencije da potpisnice mogu biti države koje nisu članice Saveta Evrope, čak i pre njenog stupanja na snagu.   
Takođe se navodi da nacrt daje potpunu slobodu državi da odluči da li donatori ili primaoci mogu biti krivično gonjeni kada su uključeni u trgovinu organima.   
Po usvajanju, Konvencija Saveta Evrope za borbu protiv trgovine organima biće prvi pravno obavezujući međunarodni instrument posvećen isključivo trgovini organima zbog čega, kako se navodi u rezimeu izveštaja, mora biti što potpunija, a u cilju sprečavanja i borbe protiv ovog svetskog fenomena koji krši najosnovnija ljudska prava i ljudsko dostojanstvo.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.